NRK: Amedia-hackere ber om løsepenger

Hackerne som har angrepet Amedia, ber om løsepenger, opplyser Amedia. Lokalavisene vet ikke når de får ut papiraviser igjen.

Data- og teknologidirektør i Amedia, Pål Nedregotten sier til NRK at de ikke kommer til å gå i dialog om å betale løsepenger. 📸: Vidar Ruud / NTB
Data- og teknologidirektør i Amedia, Pål Nedregotten sier til NRK at de ikke kommer til å gå i dialog om å betale løsepenger. 📸: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Data- og teknologidirektør Pål Nedregotten i Amedia sier til NRK at de ikke kommer til å gå i dialog om å betale løsepenger.

Det er ikke kjent hvem som står bak angrepet.

– Dette kommer til å vare ganske lenge. Det er et møysommelig arbeid med å få tilbake systemene våre, sier Nedregotten.

Natt til tirsdag ble flere av Amedias sentrale datasystemer angrepet, og personopplysninger kan være på avveie. Onsdag kom ingen av papiravisene til konsernets lokalaviser ut.

Han sier de jobber med å få på plass en backup-løsning slik at de kan produsere papiraviser igjen.

– Det er et veldig klassisk løsepenger-virusangrep, der fremmede har tatt seg inn på deler av våre servere, kryptert dataene våre og lagt igjen et visittkort som typisk leder videre til et krav om løsepenger, forklarer Nedregotten.

Flere lokalaviser står nå uten svar på når de får levert ut papiravisene sine igjen.

– Vi er ganske maktesløse når systemene ikke fungerer. Man håper jo de skal være oppe å gå igjen snart, men alt er usikkert. Vi vet fremdeles ikke om vi kan gi ut avisen i morgen, sier sjefredaktør Sivert Rossing i Trønder-Avisa til NRK.