Norske sjefer aller mest redd for hackere: - Blir trolig verre før det blir bedre

43 prosent av norske toppledere er bekymra for nettkriminalitet.

I 2019 ble Norsk Hydro utsatt for et alvorlig cyberangrep. En undersøkelse fra PwC viser at det nettopp er nettkriminalitet toppledere frykter mest. 📸: Terje Pedersen / NTB
I 2019 ble Norsk Hydro utsatt for et alvorlig cyberangrep. En undersøkelse fra PwC viser at det nettopp er nettkriminalitet toppledere frykter mest. 📸: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Nettkriminalitet troner øverst på listen over det norske toppleder sier de frykter. Fire av ti er bekymret for denne typen kriminalitet:

Blant de 107 norske lederne som er med i PwCs topplederundersøkelse, sier 43 prosent at de er bekymret eller veldig bekymret for nettkriminalitet, opplyser konsulentselskapet i en pressemelding.

Av disse sier 65 prosent at de frykter nettangrep kan hindre dem i å selge produktene og tjenestene sine.

Vil bli verre

– At norske toppledere er ekstremt bekymret for cyberangrep, kan tyde på at de ikke har fått kontroll på dette ennå. Vi vet at nesten halvparten av norske bedrifter har blitt utsatt for cyberbedrageri, og trolig vil det bli verre før det blir bedre, sier Leif Arne Jensen, som selv er toppleder i nettopp PwC.

På verdensbasis er frykten for nettkriminalitet enda høyere. 49 prosent av de 4.446 lederne fra 89 land som har deltatt i undersøkelsen, deler denne bekymringen.

Økonomisk vekst

Undersøkelsen vier også at ni av ti norske toppledere tror på økonomisk vekst det kommende året. Så optimistiske har de ikke vært på ti år.

Halvparten av de spurte sier klima er inkludert i forretningsstrategien, men bare 7 prosent – omtrent én av fjorten – har bakt klima inn i ordninger for bonuser og lederlønninger.

– Skal det bli fart på klimakampen, så må lederne bli belønnet for å bidra til at virksomheten slipper ut mindre klimagasser. De må få et ansvar, sier Jensen.