Norsk IT-tidsskrift kapra av hackere – mener AI gjør det enklere

Scandinavian Journal of Informations Systems ved Universitetet i Oslo ble kapret av kriminelle i fjor, og har fortsatt problemer.

Flere forskere ved UiO advarer at kunstig intelligens (KI) gjør det svært lett for kriminelle å kapre tidsskrifter og produsere falske forskningsresultater.📸: Thomas Winje Øijord / NTB
Flere forskere ved UiO advarer at kunstig intelligens (KI) gjør det svært lett for kriminelle å kapre tidsskrifter og produsere falske forskningsresultater.📸: Thomas Winje Øijord / NTB Vis mer

Det vitenskapelige tidsskriftet Scandinavian Journal of Informations Systems (SJIS) ble kapret av kriminelle februar 2023, skriver universitetsavisen Apollon ved UiO.

Navnet på det kaprede tidsskriftet var identisk, domenenavnet var nesten det samme, og kaprerne kopierte inn alt innholdet til SJIS for at det skulle se ekte ut.

– Kaprerne utgir artiklene uten kvalitetssikring og redaksjonell vurdering. De publiserer dessuten falske forskningsnyheter. Det underminerer forskningen. Drivkraften er penger, sier sjefredaktør Sune Dueholm Müller i SJIS.

KI gjør det lett

I tillegg stjal kaprerne ISSN-nummeret, som gir de innpass i Scopus, en internasjonal database over vitenskapelige tidsskrifter.

Flere forskere ved UiO advarer at kunstig intelligens (KI) gjør det svært lett for kriminelle å kapre tidsskrifter og produsere falske forskningsresultater.

– De kriminelle har store muligheter og få sanksjonsmulighetene. Med KI er det lett å generere hundretusenvis av falske artikler. Det er bekymringsfullt, og jeg tipper at vi vil komme til å se mer av dette etter hvert. Jeg tror ikke det er mulig å hindre det, sier Johan Ivar Sæbø.