– Noe er rent ut bare dritt-teknologi!

Elendig teknologi, piano i terminalen, papirfly og alternativ til React. Her er ukens lørdagsgodt!

Endelig helg!

Hvis du lurer på hva du skal se på TV i helgen, kan jeg anbefale serien Mrs. Davis, som går på HBO Max. Dette er noe av det sprøeste og mest originale jeg har sett på lenge!

Skaperne, Tara Hernandez og Damon Lindelof, står bak serier som The Big Bang Theory, Young Sheldon, Lost, The Leftovers og Watchmen.

Handlingen går ut på at det er en kraftig AI, "Mrs. Davis", som er selvbevisst og som via ørepropper gir folk over hele kloden beskjed om hva de skal gjøre. Om det høres sprøtt ut, legg til en fullstendig gal nonne som er oppdratt av tryllekunstnere, gift med Jesus, og på jakt etter den hellige gral for å prøve å ødelegge AI-en.

Dritt-teknologi!

Ole Petter:

Her i kode24 elsker vi teknologi. Ooog vi hater teknologi.

For ikke all teknologi er bra teknologi. Og noe er rent ut bare dritt-teknologi.

En av våre favoritt-medisinball-Youtube-ere tar for seg sistnevnte i sin siste video, og her er det nok av dritt vi er enige i at er ganske så dritt. Kanskje med unntak av akkurat skjermer i biler da - i og med at to av fire i redaksjonen kjører en Tesla Model 3.

Verdens kuleste papirfly

Jørgen:

Papirfly har fascinert meg siden jeg var liten. En aktivitet hvor man kunne være kreativ og hvor man bare trengte et papir for å komme i gang.

Men før i tida var man prisgitt bretteteknikker man lærte av familie og venner, og kanskje en bok fra biblioteket. Med YouTube er det mye lettere å finne inspirasjon til stilige papirfly.

Slik som den her, som bruker et ekstra ark med strikk for å få fart på flyet. Dritkult.

Piano i terminalen

Kurt:

Jeg er ikke musikalsk i det hele tatt. Men for de som er det, hva med å installere et lite piano i terminalen? Kjekt å ha når du trenger et avbrekk fra kodingen!

UPiano skrevet i Python og gir deg pianotangenter i terminalvinduet, som du kan spille på med enten mus eller tastatur. Kildekoden ligger her, og under kan du se en video av hvordan det fungerer:

Slik lager de "Empty World"-videoene

Ole Petter:

Jeg har sikkert droppa noen Captain Disillusion-snutter i lørdagsgodteposen før, men her har du en rykende fersk en likavæl. Jeg elsker disse videoene, og blir bare mer og mer irritert på at jeg aldri får satt meg ned og lært meg Blender.

Denne uka tar han for seg hvordan TikTok-videoene om "empty world" lages - fascinerende greier.

Hvordan ble han så flink?

Jørgen:

Man kan lære mye av å høre på folk fortelle om reisen sin og teknikkene de bruker. Plutselig kan noe som virker som ren magi og umulig å få, bli transformert til noe håndfast. Bare ved hjelp av små knagger andre har oppdaget som du kanskje ikke har.

Ta dette klippet fra tegneserieskaper Todd McFarlane, en av de mest kjente tegneserieskaperne i amerikansk historie, hvor han svarer på spørsmål fra Twitter.

Hvordan han ble så flink? Det merker man i denne videoen.

Fra 70 til 5 kodelinjer

Kurt:

HTMX er ifølge YouTube-profilen Jack Herrington et "game changing" alternativ til React. Ifølge dokumentasjonen er det "et bibliotek som gir deg tilgang til moderne nettleserfunksjoner direkte fra HTML, i stedet for at du må bruke JavaScript.

Så hvor bra er det egentlig, og hva kan det brukes til? Her får du en interessant gjennomgang fra Jack Herrington:

Mye jobb for noe som ser enkelt ut

Ole Petter:

Du kjenner sikkert Adam Savage best fra Mythbusters, men for tida lager han videoer om spesialeffekter i film og andre gøyale greier.

Nå har han besøkt et av firmaene som jobber med å lage trykksaker for film, som er fascinerende nok i seg selv, men blir ekstra gøyalt når de tar for seg hvor mye jobb det lå bak de enkle badgene i vår favorittfilm Blade Runner!

Bonus-rapp fra "Harry Potter"

Jørgen:

Som en ekstra nerdebonus til helgen. Her er en video av Daniel Radcliffe - også kjent som selveste Harry Potter - som rapper (ganske bra) sangen Alphabet Aerobics av gruppa Blackalicious på Jimmy Fallon: