Next.js 13.5 ute: – Hvor raskt kan det bli?!

Svelte 5, Next.js 13.5 og API-endepunkter i Expo i ukas ForrigeUke.

Next.js 13.5 lover enda mer hastighet, forteller Kristofer Giltvedt Selbekk. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Next.js 13.5 lover enda mer hastighet, forteller Kristofer Giltvedt Selbekk. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Dette var uken for nostalgia 🚬 , koselige pranks 👮 og hyggelige øyeblikk 🐶. Og hvor jeg åpenbart var endel på instagram 🙈.

Men det skjedde fortsatt haugevis av ting i frontend-verden, og nå skal du få en kjapp oppsummering!

Svelte får runer!

Svelte har lenge vært et yndet rammeverk for folk som setter pris på reaktiv kode. Man endrer en variabel, som om det var vanlig JavaScript, og appen din oppdaterer seg perfekt. I alle fall så lenge du er inne i en .svelte fil.

Men beveger du deg utenfor de trygge rammene til Rich Harris’ kompilator, blir det fort mer utfordrende. Og da kan det være greit å ha noen litt kraftigere verktøy tilgjengelig — selv om de kanskje er hakket mer hårete å bruke.

I Svelte 5 kommer vi til å møte på “Runes”, som er et nytt konsept for å forenkle det å skrive reaktiv kode på tvers av store og mer avanserte applikasjoner, og ikke minst på tvers av både .svelte-filer og .js-filer.

Reaksjonene har vært litt delte, spesielt siden syntaksen er hakket verre enn den var, men om det skaper et bedre sluttprodukt, så er det nok verdt det for de fleste.

Les introduksjonsbloggposten her!

Next blir (enda) raskere

Hver gang jeg ser en oppdatering av Next, så er de alltid raskere. Og sånn uforholdsmessig mye raskere. 40 % raskere her, 100 % raskere der, og halvparten så mye minnebruk liksom. Hvor raskt kan det bli?!

Next.js kom ut med en ny minor-versjon — 13.5. Og også denne gangen ble det noen enorme forbedringer. 22 % raskere startuptid lokalt, 29 % raskere hot module reloading, 40 % mindre minnebruk og – min favoritt – “over 438 bugs patched!”. Så… 439 bugs patched da, I guess?

Men selv om jeg peker nese, er det utrolig motiverende å se teamet bak Next.js fortsette å forbedre både ytelse, utvikleropplevelse og alt annet rundt rammeverket. Det er ikke en jobb som gjør seg selv, og de fortjener massiv kudos for arbeidet som gjøres 🙌

Om du jobber med Next.js (eller har lyst til å lære deg det), kan jeg anbefale å bli med på gratis-konferansen deres – Next.js Conf — som går av stabelen (i San Francisco og online) 26. oktober. Du kan få en gratisbillett her.

RFC for API routes i Expo

For de av dere som jobber med kryss-plattform apputvikler, så kom det også et litt spennende nytt forslag i Expo-verdenen sist uke.

Expo er et slags rammeverk som sitter på toppen av React Native, og tilbyr en rekke snasne APIer og tjenester. De har blant annet laget sin egen router – Expo Router – som fungerer ganske bra. Ulempen er selvfølgelig, som med alle rammeverk, at du binder deg ganske til masta.

Forslaget jeg nevnte innledningsvis introduserer en måte for mobilutviklere å lage enkle API-endepunkter, der de kan gjøre sikre kall mot autentiserte tjenester. Det høres jo egentlig ut som en drøm – og er definitivt en av de produktivitetsboosterne jeg elsker mest med fullstack-utvikling i Remix og Next.js.

Når alt det er sagt — forslaget er fortsatt et forslag, og det er nok en stund til det er å se ute i produksjon. Men jeg lover å teste det ut så snart jeg kan!

Det var det for denne uken. Ikke så mange saker som beveget seg kanskje, der det definitivt mest spennende var Sveltes nye runer. Vi får ønske dem lykke til, og håpe på en ellers produktiv frontend-uke. Sees!