Nå tror han på bedre tider, men: «Markedet er ikke bra!»

Bspoke-gjengen mener å se en positiv tendens i markedet igjen, og denne gangen er det nok mer enn et blaff, mener Henrik Holum.

Håvard Arntsen og Henrik Holum i har tro på bedre tider for konsulentbransjen, men ser fortsatt mørke skyer på himmelen. 📸: Bspoke
Håvard Arntsen og Henrik Holum i har tro på bedre tider for konsulentbransjen, men ser fortsatt mørke skyer på himmelen. 📸: Bspoke Vis mer

– Nå tror jeg det snur, sier bspoke-sjef Henrik Holum til kode24.

Forrige uke stakk han fram hodet, og skrev et innlegg om det han mener er tegn på en bedret situasjon for konsulentbransjen.

– Jeg har vært positiv før, men nå virker det på meg som noe kanskje er i ferd med å skje, skriver han i innlegget.

Men denne gangen er det trolig mer enn en «god følelse», forklarer Holum.

Både offentlig og privat bedring

De andre gangene han har våget å tro på bedre tider, så har det vært etter gode enkeltuker, som virker å være på godt, gammelt nivå.

Denne gangen er optimismen et resultat av en lengre periode med positiv utvikling.

– 2025 starta, som de fleste andre år, med et par trege uker i starten av januar. Så har trenden vært at det er blitt jevnt og rolig bedre, sier Holum.

– Fra februar har det vært en enda mer markant vekst, og det har vært jevnt over flere uker, fortsetter han.

Aktiviteten er på tur opp både i privat og offentlig sektor. Gamle kunder fra det private virker klare for nye prosjekter, mens offentlige virksomheter lyser ut nye prosjekter og forlenger gamle avtaler, forteller han.

Bare denne uka har bspoke signert et par avtaler, og ifølge Holum kan det ende med ytterligere oppdrag i løpet av uka.

– Markedet er ikke «bra», men jeg mener at vi ser en bedring, sier han.

Flere virker å lage planer

Selskapet har de siste månedene kunnet ansette flere seniorer. Håvard Arntsen, senior tjeneste- og UX-designer, er en av dem.

Han mener også at det er tegn til en bedring i markedet, blant annet basert på stillingene som blir lyst ut.

– Det er en del utlysninger som tyder på at selskaper drar i gang ulike prosjekter nå. Det tilsier at det kan bli mer aktivitet framover mot høsten. Samtidig vet vi ikke nøyaktig hva som skal skje, før vi eventuelt kommer inn i de prosessene.

Holum legger til at der det tidligere har vært etterlyst få «vanlige» konsulentroller, som utviklere, designere, og prosjektledere, så er det blitt en god flere av disse igjen.

– Etter en periode der det er etterlyst veldig spesifikke og snevre kompetanser, så ser vi nå mer behov for rollene som gjerne er inne i tidlige faser av prosjektene. De skal inn og planlegge, før prosjektene blir skalert opp.

– En perfekt storm

Dermed er bakteppet lystigere enn i intervjuet med Digi for en drøy måned siden. Da var det klart at bspoke ikke lenger var en gaselle-virksomhet, etter et tøft 2024.

– Hvor tøft var 2024?

– Det har vært kjempetøft, sier Holum, og fortsetter:

– Vi har tapt mye penger, og har vært nødt til å nedbemanne og permittere. 2024 var en perfekt storm, med alle de nye reglene, høy rente og brems i offentlig og privat sektor. .

Noe av det han fortalte om i intervjuet med Digi, var hvordan bspoke var blitt nødt til å kutte juniorene. I praksis måtte alle med mindre enn seks års erfaring gå.

Og selv om pilene peker forsiktig oppover, er Holum bekymret for juniorene. Det kan ta tid, lang tid, før de vil få oppleve en endring.

Få tegn til endring for juniorer

Holum sier de har vært villige til å godta at juniorer ikke skaper overskudd, men påpeker at oppdragsgiver må være villig til å la juniorene få være med ut på prosjektene.

– Vi kan ikke ansette dem, fordi vi får dem ikke ut på prosjekter, forklarer han.

– Jeg tror det vil vare en god stund. Det er lite som tyder på at det vil bli en endring, sier Holum.

Arntsen er av samme oppfatning. Han stiller spørsmålet hvor markedet er om noen få år, dersom juniorene forlater bransjen i jakt på andre jobber.

– Det vil være veldig synd! Det må sies at juniorer tilfører de fleste oppdrag mye, sier han.

Konsekvensen er at flere store arbeidsgivere i framtiden må belage seg på å ansette flere juniorer selv, mener de to.

– Det kan jo bli positivt at flere vil ansette juniorer når den tid kommer, men det er selvfølgelig veldig kjedelig for dagens juniorer, som står uten jobb, sier Holum.

Tror ny nedtur vil smelle hardt

Til tross for denne situasjonen, virker det som at færre erfarne utviklere er på jakt etter jobb, forteller han. De har merket det gjennom færre søkere til de siste jobbene de har lyst ut.

Så hva er den største utfordringen for konsulentselskaper som bspoke, nå når det virker å være tegn til mer aktivitet og færre arbeidsledige?

– Det er hvorvidt vi kan stole på at det er bedre tider, eller ei. Det er mange som mener det virker bedre, men så skal det ende med at flere ansatte kommer ut i prosjekter, slik at det blir inntekter, sier Holum.

Han peker på at utviklere er vant til goder som kompetanseheving, og at det kan være kostnadskrevende å tilby i påvente av økt aktivitet.

Han mener det for mange har dette vært mulig, ved at de har tatt av sparegrisen den siste tiden.

– De har utsatt tiltak, og har nå lite å tære på hvis det skulle snu i negativ retning igjen. Da er nok mange dårlig rusta for å klare seg. Vi vet jo at noen har permittert denne måneden også, fordi de har tøyd strikken for lenge, sier Holum.

– For å bruke et slitt uttrykk: Hvor gode er forutsetningen for at vi er på vei inn i en ny «gullalder»?

Holum smiler lurt.

– En ny gullalder? Kanskje 10 prosent. Men jeg tror det er rundt 60 prosent sjanse for at vi ser en forsiktig forbedring av markedet.

– Det vil også være et sunnere marked enn i 21/22, med mer spissa kompetanse blant de som er igjen. De selskapene og konsulentene som er igjen, har måtte bevise at de kan skape verdi, poengterer han.