Nå kan du gjenoppleve kalkisen fra videregående

The Internet Archive åpner "kalkulator-skuffen", en samling av 14 klassiske kalkulatorer.

Gjennom The Internet Archive får du nå gjort et gjensyn med kalkulatoren mange av oss brukte på videregående skole, Texas Instruments TI-83. Som blant annet støtter programmering i BASIC. Det er riktignok ikke alltid like lett å treffe de riktige bokstav-tastene. 📸: Jørgen Jacobsen
Gjennom The Internet Archive får du nå gjort et gjensyn med kalkulatoren mange av oss brukte på videregående skole, Texas Instruments TI-83. Som blant annet støtter programmering i BASIC. Det er riktignok ikke alltid like lett å treffe de riktige bokstav-tastene. 📸: Jørgen Jacobsen Vis mer

Savner du mattekalkulatoren fra videregående skole, som ble borte på et eller annet flyttelass? Redningen er her.

The Internet Archive har nemlig opprettet en egen side for emulering av klassiske kalkulatorer fra 80-, 90- og 2000-tallet. 14 kalkulatorer ligger foreløpig tilgjengelig på en side de kaller "Kalkulatorskuffen".

Samlingen består hovedsakelig av kalkulatorer fra produsentene HP og Texas Instruments, og inkluderer modellene TI 73, Explorer, 81, 82, 83 Plus, 85, 86, og det som i følge The Register skal være kalkulatorenes hellige gral: TI 89.

Sistnevnte er forøvrig av ukjente grunner ikke tillatt under eksamen på Universitetet i Oslo.

Kalkulatoren i skuffen

Navnet "Kalkulatorskuffen" skal være en henvisning til livssyklusen til en standard skolekalkulator.

Altså, at den starter livet sitt som en kalkulator for elever i videregående skole - hvor et knippe utvalgte modeller er godkjente av skolen til bruk på eksamen - før den blir med på reisen til høyere utdanning, og til slutt ender opp i en skuff på arbeidsplassen. Eller forsvinner i et flyttelass, da.

The Register skriver at muskelminnet fort kommer tilbake til deg, når du prøver deg på de emulerte kalkulatorene tilgjengelig. Hvorvidt du har behov for å regne ut integraler og deriveringer lenger i arbeidslivet, er dog tvilsomt.

Men om du skulle sette deg fast har The Internet Archive også lagt ved manualene for nesten alle kalkulatorene. Guide-boken til TI-89 er på hele 527 sider.

Mangler feedback

Besøker man nettsiden oppdager man fort at det ikke bare er skjermen som er emulert på kalkulatorene, men også også hele den fysiske enheten, hvorav alle knapper er trykkbare.

På et par av kalkulatorene - HP 48G+ og Vtech Number Muncher - har det også kommet på plass lyd.

Det som derimot mangler er noen form for feedback. Du får altså ikke igjen følelsen av å trykke på de gode gamle kalkulatortastene.

Selve den fysiske kalkulatoren benytter seg av MAME Artwork System, som lar open-source-emulatoren MAME tegne ut digitale kloner av enheter.

Bare husk at du må trykke på "on"-knappen før du setter i gang.