Nå fikser Chrome skrivefeil i URL-ene

Google har lansert flere forbedringer i det kombinerte adresse- og søkefeltet, som skapte problemer for .no-domener.

Google har annonsert flere forbedringer i hvordan det adresse- og søkefeltet i Chrome fungerer. 📸: Google
Google har annonsert flere forbedringer i hvordan det adresse- og søkefeltet i Chrome fungerer. 📸: Google Vis mer

Google har annonsert en rekke endringer i hvordan det kombinerte søke- og adressefeltet i Chrome fungerer, skriver The Verge.

Det kombinerte søke- og adressefeltet kalles også "omnibox", og det var en feil i hvordan søk ble håndtert i denne omniboxen som i flere måneder gjorde at brukere opplevde at gyldige URL-er med .no-domene ble googlet i stedet for at nettleseren gikk til det aktuelle nettstedet.

De kommende endringene skal ifølge Google gjøre det enklere for brukerne å raskt finne nettsiden de er ute etter, selv om man skriver feil eller ikke kan huske URL-en og trenger forslag.

Retter URL-skrivefeil

Det nye adressefeltet skal nå automatisk finne ut om du har en skrivefeil i URL-en du har tastet inn, og foreslå riktige URL-er basert på nettsteder du tidligere har besøkt.

Skriver du for eksempel inn kode23.no, vil du altså heller få opp kode24.no som forslag – forutsatt at du har vært innom kode24.no tidligere. Dette kan bidra til at man unngår å bli sendt til "ondsinnede" nettsteder på grunn av en skrivefeil i URL-en, såkalt "typosquatting".

Retting av skrivefeil i URL-er skal være tilgjengelig allerede nå for Chrome på desktop, Android og iOS.

Skriver du feil URL vil Chrome foreslå den riktige. 📸: Google
Skriver du feil URL vil Chrome foreslå den riktige. 📸: Google Vis mer

Autofullføring av det du taster inn i adressefeltet skal ifølge Google ha blitt smartere:

Tidligere ville Chrome autofullføre URL-en du tastet inn kun hvis du tastet inn begynnelsen av URL-en riktig. Nå skal Chrome kunne autofullføre en URL basert på et hvilket som helst ord som du tidligere har brukt for å finne en nettside. For eksempel hvis du begynner å skrive "flights" vil du kunne få opp “https://www.google.com/travel/flights” som forslag.

I første omgang vil smartere autofullføring være tilgjengelig kun i desktopversjonen av Chrome.

Populære sider du aldri har besøkt

En annen nyhet er at Chrome nå kan foreslå populære nettsider, selv om du aldri har besøkt dem tidligere. Eller hvis du har skrevet URL-en feil.

Det betyr at hvis du for eksempel begynner å taste inn "googleear" i adressefeltet, så vil du kunne få opp et forslag om å gå direkte til URL-en for Google Earth. Selv om du aldri har besøkt denne siden før.

Denne endringen skal ifølge The Verge ha blitt rullet ut de siste ukene, og skal være tilgjengelig for alle nå.

Det er også enkelte andre endringer, som at du kan søke i bokmerke-mappene dine direkte fra adressefeltet både på desktop og mobil. Og så skal den visuelle layouten til adressefeltet ha blitt forbedret slik at det skal være enklere å lese.

Adressefeltet skal også ha blitt kjappere, slik at forslagene skal dukke opp raskere når du begynner å taste.