Mørkmodus ga uventa utslag: Bruker mer strøm

En undersøkelse fra BBC hevder at dark mode ikke fungerer som tiltenkt.

De fleste testpersonene hos BBC skrudde opp lysstyrken så mye i dark mode, at utviklingsavdelingen mener det spiste opp hele strømbesparingen. 📸: Mikhail Nilov / Pexels
De fleste testpersonene hos BBC skrudde opp lysstyrken så mye i dark mode, at utviklingsavdelingen mener det spiste opp hele strømbesparingen. 📸: Mikhail Nilov / Pexels Vis mer

For noen handler dark mode utelukkende om øyehelse, men for mange er det også et viktig poeng at darkmode bruker mindre strøm.

Det er derimot en betinga sannhet, skriver forskning- og utviklingsavdelingen til kringkasteren BBC i et blogginnlegg.

Tallene viser nemlig at det i flere tilfeller fører til økt strømbruk.

– Kan gi uventa konsekvenser

Avdelingen bestemte seg nemlig for å teste ut, og dokumentere effekten av flere tiltak som anbefales til utviklere for å lage mer bærekraftige nettsider.

Et av disse er nettopp dark mode, som kan gi lavere strømforbruk på en del enheter. Derfor blir det gjerne oppfordret til å velge det når muligheten finnes.

– Problemet er at den mulige innsparingen ikke er testa i det fri, hvor valgene til brukerne kan gi uventa konsekvenser, skriver de.

Derfor fikk en testgruppa i oppdrag å justere lysstyrken på skjermen, til de syntes BBC Sounds (BBCs podkastside), var behagelig. Dette ble gjort for både light mode og dark mode-versjoner av siden.

Etterlyser verktøy til utviklere

I bloggposten blir funnet av dette forsøket innledet med ordet «uheldigvis».

Det viste seg nemlig at 80 prosent endte med å skru opp lysstyrken mye i dark mode. Dette fører nødvendigvis til en økt energibruk.

Utviklerne hos BBC sier det i det minste utfordrer ideen om at dark mode sparer strøm.

I blogginnlegget tar de også opp anbefalinger om at det å velge "low carbon"-utgave av nettsider, og optimalisering av dataytelse gir bedre miljøutslag.

– Derfor kan ikke utviklere bare optimalisere for håpe at det tilfeldigvis også fører til lavere energibruk, skriver de.

De mener at funnene viser at også også disse anbefalingene kan virke mot sin hensikt, og at det er viktig å gi utviklere verktøy som gjør at det blir lettere å beregne og verifisere om tiltak for energisparing faktisk virker som planlagt.