Microsoft sammenligner Ukraina-hacking med skuddet i Sarajevo

- Den nedtegnede historien til enhver krig inneholder vanligvis en beretning om de første skuddene som ble avfyrt, og hvem som var vitne til dem.

Noen timer før den fysiske invasjonen av Ukraina begynte, ble skadevaren FoxBlade sendt mot 19 offentlige etater og kritiske infrastrukturorganisasjoner i landet. 📸: Reuters/Valentyn Ogirenko
Noen timer før den fysiske invasjonen av Ukraina begynte, ble skadevaren FoxBlade sendt mot 19 offentlige etater og kritiske infrastrukturorganisasjoner i landet. 📸: Reuters/Valentyn Ogirenko Vis mer

Microsoft sammenligner Russlands cyberangrep i forkant av invasjonen mot Ukraina med attentatet på erkehertug Franz Ferdinand i 1914, melder Vice.

En hendelse som utløste første verdenskrig og formet store deler av det 20. århundre.

- Den nedtegnede historien til enhver krig inneholder vanligvis en beretning om de første skuddene som ble avfyrt og hvem som var vitne til dem, skriver Brad Smith, president i Microsoft, i en fersk Microsoft-rapport om Russlands cyberkrigføring i Ukraina.

Startet med "FoxBlade"

Smith skriver i rapporten at historikere ofte trekker fram attentatet på Franz Ferdinand som en viktig del av fortellingen om hvordan 1. verdenskrig startet.

Selv om krigen i Ukraina først og fremst er en konvensjonell krig, forklarer Microsofts rapport i detalj hvordan krigen også støttes av store, koordinerte cyberangrep, skriver Vice.

Ifølge Smith følger krigen i Ukraina det samme mønsteret. Men i 2022 var altså "det første skuddet" cybervåpenet "FoxBlade", som ble rettet mot ukrainske datamaskiner.

Koordinerte cyberangrep

FoxBlade er en russisklaget "wiper"-programvare, designet for å infiltrere og slette dataene til ukrainske regjeringssystemer.

Noen timer før den fysiske invasjonen av Ukraina begynte, oppdaget Microsofts Threat Intelligence Center (MSTIC) at programvaren ble lansert mot 19 offentlige etater og viktige infrastrukturorganisasjoner i landet.

I rapporten utpeker Microsoft den kjente hackergruppen Sandworm - som Microsoft kaller for Iridium - for å stå bak skadevaren.