Microsoft med typet JavaScript, Twitter ikke overbevist

React 18 er ute i RC og Microsoft foreslår løsning for JavaScript med typer.

Dette var uken for pi day 🥮, ringe på å stikke av 🐶 og uventet nedetid 🌩. Og 2 819 ting skjedde i frontend-verdenen!

️⚛️ React 18 RC er klar!

Joda, at React 18 er på vei har vi nevnt flere ganger, men nå nærmer det seg virkelig. Sånn på ordentlig — for nå er nemlig første release-kandidat klar!

For de som ikke har fått med seg de foregående sniktittene er det virkelig et par godbiter vi har i vente. Vi får blant annet automatisk batching som er en godbit som bedrer ytelsen — helt ut av boksen!

Ellers er det noen virkelig spennende nye API’er rundt det som kalles concurrent features. Her er fokuset på å bygge enda mer responsive brukergrensesnitt under lasting og beregning.

Det er minimalt men endringer som kreves for å oppdatere til React 18, sånn bortsett fra de som fortsatt bruker Internet Explorer (👴), som ikke lengre er støttet den nye versjonen.

Gira? Ta en titt!

Microsoft kommer med typet JavaScript!

Jepp. Du leste helt riktig. Og du tenker helt sikkert på TypeScript, sånn som jeg. Men i siste forslag til TC39 er det altså JavaScript krydret med typer som blir lagt fram.

Noen av trekkpunktene er det at man er på en litt annen plass i browser-verdenen nå en for 10 år siden når TypeScript først ble tenkt ut, og kan rett å slett stole på at browsere holder seg ferskere.

Rosinen i pølsa er at man kan få editor- og kompilatorstøtten man lener seg på i TypeScript, men likevel skrive kode som kan kjøres ukompilert i JavaScript-runtimen. Twitter er i hvert fall ikke helt overbevist om at dette er den beste ideen. 🐦

Det presiseres at det selvfølgelig er meningen at disse kommentarene/typene strippes av under bundling, så man fortsatt ender opp med så små filer som mulig når man går i produksjon.

State of JS 2021 er på plass!

Etter at fjorårets undersøkelse ble utsatt grunnet pandemien er den endelig på plass.

Årets undersøkelse kommer ikke med noen særlig sjokkerende endringer. Topp 3 rammeverk er fortsatt React, Angular og Vue (for 5. året på rad). Det er fint likevel å ta en litt grundigere titt på hvordan status i JavaScript-universet er anno 2021/2022!

Undersøkelsen dekker et ganske bredt spekter, og du kan også lese om alt fra syntax-kjennskap til meninger om retningen JavaScript tar!

Aaand that’s that! 👋 Vi sees neste uke!