Microsoft gjør det lettere å kode for kvante-datamaskiner

Med Quantum Development Kit og Q# kan du kode for kvantedatamaskiner rett i nettleseren eller i VS Code.

Azure Quantum Developer Kit består av blant annet et VS Code-tillegg. 📸: Microsoft
Azure Quantum Developer Kit består av blant annet et VS Code-tillegg. 📸: Microsoft Vis mer

Microsoft har lansert en forhåndsvisnings-versjon av Azure Quantum Development Kit (QDK), skriver selskapet i en bloggpost.

QDK skal gjøre det enklere og raskere å utvikle applikasjoner som bruker kvantedatamaskiner som kjører i Azure, og består av blant annet biblioteker, utvidelser for VS Code, kvantesimulatorer, samt programmeringsspråket Q#.

I motsetning til en del andre løsninger, kan du med Azure Quantum Development Kit kjøre kode på ekte kvantedatamaskiner i Microsofts datasentere.

Microsoft har hatt et Quantum Development Kit siden 2017, men mye har skjedd på kvantefronten siden den gang. Derfor har alt sammen nå blitt skrevet om fra bunnen av.

– Vi skrev det om i Rust, som kompilerer til WebAssembly for VS Code eller web-en, og native binærfiler for Python.

100 ganger raskere

Nye QDK skal ifølge Microsoft være mer enn 100 ganger mindre i størrelse og 100 ganger raskere enn tidligere versjoner.

I tillegg skal den være mye enklere å installere og bruke. Du skal kunne bruke den enten med VS Code rett i nettleseren eller i en lokalt installert VS Code.

Når du skal kode for kvantedatamaskiner i Azure, bruker du Microsofts programmeringsspråk Q#, som skal ha hentet inspirasjon fra blant annet Python, C# og F#.

Microsofts nye QDK kan brukes via et VS Code-tillegg. 📸: Microsoft
Microsofts nye QDK kan brukes via et VS Code-tillegg. 📸: Microsoft Vis mer

En av utfordringene med den gamle QDK-en var at utviklere måtte forholde seg til mange konsepter fra .NET-verdenen – og mange utviklere som jobber med kvantedatamaskiner har mest erfaring med Python.

Den nye QDK-en skal ifølge Microsoft være enklere å bruke også for de som ikke har .NET-bakgrunn.

Kjør det i nettleseren

QDK finnes for Windows, Mac og Linux, og du kan kode i Q# i både VS Code og i Python – for eksempel i en Jupyter Notebook.

Slik det fungerer er at du kjører koden lokalt i en kvantesimulator først, før du eventuelt sender alt sammen til Azure Quantum for å kjøre den på ekte maskinvare – eller simulatorer – i skyen.

Det er også mulig å bruke VS Code for Web. Ifølge Microsoft skal du da kunne kjøre en Q#-fil og se outputen fra en kvantesimulator i debuggings-konsollen. Alt uten at du trenger å installere noe på den lokale maskinen.

Du kan sjekke ut den nye QDK-versjonen her.