Meta tapte personvern-strid mot Tyskland

EU-domstol gir Tyskland medhold i databehandlingsstrid mot Meta.

EUs øverste domstol har tirsdag gitt tyske konkurransemyndigheter medhold i en sak mot Facebook-eier Meta. 📸: AP Photo/Tony Avelar
EUs øverste domstol har tirsdag gitt tyske konkurransemyndigheter medhold i en sak mot Facebook-eier Meta. 📸: AP Photo/Tony Avelar Vis mer

EUs øverste domstol har tirsdag gitt tyske konkurransemyndigheter medhold i en sak mot Facebook-eier Meta.

Det skjer etter at tyske konkurransemyndigheter i 2019 forbød Meta å samle inn informasjon om brukere uten deres samtykke. Den tyske myndigheten mente at Meta utnytter sin markedsposisjon.

Ble anket av Meta

Denne avgjørelsen ble anket av Meta i det tyske rettssystemet. De mente at avgjørelser om databehandling ikke skulle komme fra konkurransemyndigheter. Den tyske rettsinstansen ba så om EU-domstolens syn på saken.

Tirsdag kom altså kjennelsen i favør tyske myndigheter.

Domstolen mener at det ikke er utenfor konkurransemyndigheters ansvarsområde å se på andre regler, slik som personvern, når de vurderer selskapers markedsposisjon.

Skal gjennomgå kjennelsen

En talsperson for Meta sier nå at de skal gjennomgå kjennelsen fra EU-domstolen.

– Vi evaluerer domstolens avgjørelse og vil ha mer å si på et senere tidspunkt, sier talspersonen.

Selskapet eier blant annet Facebook, Instagram og WhatsApp.

Meta har vært i konflikt med EU over lengre tid. I mai fikk teknologiselskapet en bot på 1,3 milliarder dollar, eller om lag 14 milliarder kroner, for brudd på europeiske personvernregler. Også denne kjennelsen er anket av selskapet.