Meta og Google lager Lantern: Deler data for krig mot nettovergrep

I det nye, felles programmet skal de store teknologiselskapene dele signaler de fanger opp om aktivitet som bryter reglene mot utnytting av barn.

Meta-sjef Mark Zuckerberg (høyre) og Google-sjef Sundar Pichai.📸: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
Meta-sjef Mark Zuckerberg (høyre) og Google-sjef Sundar Pichai.📸: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) Vis mer

Store IT-selskaper som Google og Facebook-eier Meta går sammen om et program som skal bekjemp utnytting og seksuelle overgrep mot barn på nettet.

Barn som utsettes for overgrep er et viktig tema for myndigheten som regulerer nettet, og selskapene er ivrige etter å vise at de tar grep for å beskytte barn og ungdommer.

Kalles Lantern

I det nye, felles programmet, som har fått navnet Lantern, skal de store teknologiselskapene dele signaler de fanger opp om aktivitet som bryter reglene mot utnytting av barn, slik at nettplattformene kan handle raskere for å oppdage, fjerne og melde fra om problematisk innhold.

Slike signaler kan være epostadresser, emneknagger eller nøkkelord som enten brukes i såkalt grooming av unge eller som kan knyttes til kjøp og salg av overgrepsmateriale.

«Dette bidrar til å gjøre nettet tryggere for barn.»

Får data fra Mega

– Fram til nå, har det ikke vært noen konsekvent prosedyre for samarbeid mellom selskapene mot ondsinnede aktører som unngår å bli oppdaget på tvers av tjenestene, sier Sean Litton. Han leder Tech Coalition, som samler teknologiselskaper om dette temaet.

– Lantern fyller det hullet og kaster lys over forsøk på overgrep og utnyttelse av barn på plattformene. Dette bidrar til å gjøre nettet tryggere for barn, sier han om initiativet. Litton sier en utprøving av ordningen førte til at Meta fjernet over 10.000 profiler, sider og Instagram-kontoer etter at de fikk data fra newzealandske Mega.

Mega, som er fokusert på personvern, er en av partnerne i Lantern. Også Snap og Discord er blant dem som er med på den nye løsningen.