Meta-aksjen faller, mens Google håver inn på pandemi

Facebook-eieren Meta sliter med omdømmet. Google- og YouTube-eieren Alphabet har lite å klage på.

Resultatet på 10,3 milliarder dollar i fjerde kvartal 2021 var nesten 1 milliard dollar lavere enn i samme periode året før. Her redegjør Meta-sjef Mark Zuckerberg om selskapets - nå solgte - kryptovaluta Libra for den amerikanske kongressen . 📸: AP Photo / Susan Walsh / NTB
Resultatet på 10,3 milliarder dollar i fjerde kvartal 2021 var nesten 1 milliard dollar lavere enn i samme periode året før. Her redegjør Meta-sjef Mark Zuckerberg om selskapets - nå solgte - kryptovaluta Libra for den amerikanske kongressen . 📸: AP Photo / Susan Walsh / NTB Vis mer

Aksjekursen til Facebooks eier Meta falt kraftig onsdag etter at selskapet meldte om et svakere resultat enn ventet i fjerde kvartal.

Meta-kursen stupte med over 22 prosent til 249,90 dollar i etterhandelen etter det uventet svake resultatet som skyldes kraftig økte kostnader.

Resultatet på 10,3 milliarder dollar var nesten 1 milliard dollar lavere enn i samme periode året før.

I tillegg til Facebook er Meta eier av Instagram, WhatsApp og andre kjente apper.

«Vi vil fortsette å investere i disse og andre nøkkelprioriteter i 2022, når vi fortsetter å jobbe mot å bygge metaverset.»

Navnebytte og kontroverser

Resultatet er det første siden selskapet skiftet navn fra Facebook i oktober, som både var et steg mot selskapets satsing på det såkalte metaverset og samtidig et steg bort fra den skandalerammede Facebook-merkevaren.

Varsleren Frances Haugen lekket i fjor titusenvis av interne Facebook-dokumenter til amerikanske myndigheter og Wall Street Journal.

Dokumentene førte til en rekke avsløringer om hvordan selskapet har ignorert informasjon om den skadelige påvirkningen produktene deres har på brukerne, og om at flere av deres egne ingeniører har lite tro på Facebooks strategi for å bekjempe falske nyheter og feilinformasjon.

Optimistisk Zuckerberg

Grunnlegger Mark Zuckerberg forsøkte å trekke fram positive sider ved kvartalsresultatet.

– Jeg er oppmuntret av framgangen vår i år på en rekke viktige vekstområder. Vi vil fortsette å investere i disse og andre nøkkelprioriteter i 2022, når vi fortsetter å jobbe mot å bygge metaverset, skriver han.

I metaverset, en slags virtuell versjon av internett, er planen at brukerne skal bruke AR- og VR-utstyr til å gjøre de fleste daglige gjøremål, for eksempel å dra på jobb og møte venner.

Kritikere har pekt på at navneskiftet synes å være et forsøk på å fjerne oppmerksomheten fra avsløringene.

Doblet årsresultatet

Google og YouTubes moderselskap Alphabet slo forventningene i siste kvartal i fjor og nesten doblet årsresultatet.

Alphabets overskudd havnet på 20,6 milliarder dollar, om lag 182 milliarder kroner, i fjorårets siste kvartal. Kvartalsomsetningen steg 32 prosent til 75 milliarder dollar, tilsvarende 664 milliarder kroner.

For 2021 som helhet fikk Alphabet et overskudd på 76 milliarder dollar, om lag 672,5 milliarder kroner. Det er nesten en dobling sammenlignet med årsresultatet for 2020, da Alphabet fikk et overskudd på 40 milliarder dollar, eller rundt 354 milliarder kroner. Omsetningen økte 41 prosent fra 2020 til 2021.

Sterk reklamevekst

Pandemien har gjort underverker for konsernet ved at omfanget av netthandel, hjemmekontor og digital undervisning har skutt i været, noe som også har kommet andre teknologigiganter som Amazon og Facebook til gode.

For Alphabet ble den lukrative høytidssesongen knyttet til jul en stor drivkraft i siste kvartal, og inntekter steg både fra reklame og skylagringstjenester.

Alphabet-sjef Sundar Pichai viser til sterk vekst i reklamesektoren. Han trekker også fram salgsrekord i siste kvartal for Pixel-telefonene, og han sier at skylagringsvirksomheten fortsetter å vokse kraftig.

Alphabets sterke resultat tirsdag ble lagt fram få dager etter at Apple i forrige uke kunne vise til rekordomsetning.