På sykehusene, skolene, i krisetid og i hverdag har vanlige folk fått merke konsekvensene av dårlig IT-politikk. Framover kan ikke politikere vinne valg uten å forstå hvordan vellykket digitalisering kan løse problemer, og mislykket digitalisering skaper problemer.
Eksemplene på mislykket digitalisering er blitt mange:
Politiet må sende bekymringsmeldinger som fysiske brev(!) til barnevernet i kommunene.
27 prosent av sykepleierne på St. Olavs sykehus vurderer å slutte på grunn av en en skandaløs innføring av et nytt system.
På landsbasis har noe så enkelt som utregning av resultatene fra nasjonale prøver vært feil de siste ti årene, og umulige å reprodusere.
Minst 70 meldinger til barnevernet borte
"Ingen konsekvenser"
De politiske konsekvensene? Null, nada, niks.
Det til tross for at det var politikere som innførte en nasjonal digital postkasse (og de andre offentlige digitale postkassene).
Det var politikere, i kommunestyre etter kommunestyre, som stemte for innføring av Helseplattformen (i Molde riktignok mot én stemme).
Og det er politikere som år inn og år ut baserer sin politikk på resultatene fra nasjonale prøvene.
Som digitalpolitisk talsperson i MDG har jeg det siste året hatt ett mål: Få fram den politiske uenigheten mellom partiene i IT-politikken. Jeg har vitset med at jeg skulle fotfølge Nicolai Astrup og være uenig med ham, uansett hva han sa.
Men det holder ikke at Astrup og jeg krangler litt om hvor mye vi skal regulere kunstig intelligens. IT-politikk må opp i kommunestyrene, fylkestinget, på Stortinget og i regjeringen.
«Lokalt, nasjonalt og i Europa er vi garantisten for digitalisering på borgernes premisser, uten ideologiske skylapper.»
"Vil sparke utviklere"
Etterhvert som digitaliseringen gjør IT-systemer til en integrert og viktig del av alle offentlige tjenester blir politiske veivalg viktigere.
Skal det offentlige ha egen utviklerkompetanse? Høyre mener konsekvent nei, og vil for eksempel sparke Oslo kommunes utviklere og kjøpe konsulenttjenester istedet.
Skal det offentlige ikke få bruke kommersielt utviklet kunstig intelligens? SV har foreslått det, riktignok inntil regler er på plass.
Skal politiet og e-tjeneste få kjøpe IT-systemer som bruker “big data” til å overvåke innbyggerne? Ja mener Sp, Frp, Høyre og Ap.
På alle disse spørsmålene er vi i MDG uenige. Lokalt, nasjonalt og i Europa er vi garantisten for digitalisering på borgernes premisser, uten ideologiske skylapper.
Antallet stemmer som bestemmes av partienes IT-politikk i dette valget kan nok telles av en byte (som som kjent går til 255). Denne trenden må snu. La dette valget bli det siste uten IT-politikk på den agendaen.