Lønns­gapet blant utviklere øker: Menn tjener mer enn kvinner

Kvinnelige programvareutviklere tjener nær 13 prosent mindre enn mannlige kollegaer, viser SSB-tall. Og forskjellen øker.

Lønnsgapet mellom kvinnelige utviklere og mannlige kollegaer har økt de siste årene, viser tall fra SSB. Det gjelder også i roller der kvinner har en lengre arbeidsuke enn menn i lignende roller. <a href="https://unsplash.com/@sigmund?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">📸: Sigmund</a> / <a href="https://unsplash.com/photos/woman-in-black-shirt-sitting-beside-black-flat-screen-computer-monitor-Im_cQ6hQo10?utm_content=creditCopyText&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=unsplash">Unsplash</a>
Lønnsgapet mellom kvinnelige utviklere og mannlige kollegaer har økt de siste årene, viser tall fra SSB. Det gjelder også i roller der kvinner har en lengre arbeidsuke enn menn i lignende roller. 📸: Sigmund / Unsplash Vis mer

Parolen «lik lønn for likt arbeid» går gjerne igjen i markeringer 8. mars.

Så; hvor mye tjener faktisk kvinnelige utviklere, sammenlignet med sine mannlige kollegaer?

Vel; innen flere roller har lønnsgapet økt i løpet av de siste ti årene, viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Større gap enn "normalen"

I fjor var den avtalte gjennomsnittslønna til kvinnelige «programvareutviklere», som SSB kaller det, 65.810 kroner.

Dette er bare 88 prosent av det menn hadde: 74.910 kroner.

Til sammenligning tjente norske kvinner totalt 90,3 prosent av det menn tjente. Lønnsforskjellen er altså høyere blant programvareutviklere enn befolkningen sett under ett.

Her er det ikke tatt høyde for eventuelle tillegg eller bonuser. Avvik i bonuser er forøvrig høyere for alle andre roller enn ledelse. SSBs tall tar heller ikke høyde for utdanningslengde eller ansinnitet.

En vanlig innvending mot å benytte gjennomsnittslønn til referanse i slike sammenhenger, er at medianlønn gir et bedre bilde på situasjonen. Men denne viser akkurat det samme bildet, med nærmest identiske tall.

Best å være leder

Det er bare innen ett område at kvinnelige utviklere har bedre avtalt lønn enn menn:

Kvinner i lederroller har altså marginalt bedre avtalt lønn enn mannlige kollegaer, og forskjellene har vært små de siste ti åra:

Gjennomsnittslønna til kvinnelige ledere var 94.160 kroner i måneden, mot 94.090 kroner for menn.

Ulike lengde på arbeidsuka

En faktor som kan forklare noe av gapet, når det gjelder gjennomsnittslønn, er at det også er avvik i hvor lange arbeidsuker menn og kvinner har:

  • Kvinnelige IT-leder jobber for eksempel 0,7 timer mer i uka enn menn, i gjennomsnitt.
  • Kvinnelige programvareutviklere jobber på sin side 0,5 timer kortere i uka enn menn.
  • Kvinner som jobber med databasedesign og -administrasjon jobber for øvrig 1,1 time mer enn mannlige kollegaer i snitt, for 91,47 prosent av lønna.

Samtidig er medianen helt klar over hele linja: 37,5 timers arbeidsuke er gjengs, på tvers av kjønn og ulike arbeidsområder.