Koder på tom mage under Ramadan: – Den ekte bugen er sult

Mohammed Omar forteller om livet som utvikler under Ramadan, og er med på å lage en app som hjelper muslimer med å holde oversikt over fasten.

Mohammed Omar er utvikler og muslim. Nå forteller han hvordan han håndterer det å være fastende utvikler, og hvordan IFaste-appen han lager hjelper 10.000 brukere om dagen. 📸: Privat
Mohammed Omar er utvikler og muslim. Nå forteller han hvordan han håndterer det å være fastende utvikler, og hvordan IFaste-appen han lager hjelper 10.000 brukere om dagen. 📸: Privat Vis mer

Ah, Ramadan! Måneden hvor man prøver å bli en bedre person, muslim, “utvikler”, mens man samtidig kjemper mot sultfølelsen og koffein-abstinensene.

Fra daggry til solnedgang avstår du ikke bare fra mat og drikke, men også (i hvert fall prøver du) fra koffein-drevne kodeøkter.

God morgen uten frokost og uten kaffe

Du våkner til Suhoor (måltidet før daggry) med optimisme. Du forteller deg selv, "I dag skal det jobbes!" Du setter deg ned og åpner laptopen, stirrer på skjermen, og glemmer plutselig hvordan man koder. Det føles nesten ut som om hjernen din faster.

«Det føles nesten ut som om hjernen din faster.»

Variabelnavn og funksjonsnavn begynner å se ut som gamle hieroglyfer, og du vurderer seriøst å kalle den neste variabelen jegErSulten eller neste funksjon lagMegEnBurger.

Men du lar være, av ren profesjonalitet.

Midt på dagen-vibes

Klokka er 11:30 og snart tid for lunsj. Du har stirret på en bug i noen timer. Den håner deg. Magen din rumler og lager høyere lyd enn vifta på de gamle MacBook-laptopene med Intel-CPU-er.

Du tar deg raskt i å spørre ChatGPT: "Kan sult føre til at du ikke orker å skrive tester?"

Kollegene reiser seg opp for å gå til lunsj, og du blir igjen for å kjempe mot tomrommet. Kantinen lukter som forræderi. Du bestemmer deg for å "jobbe gjennom lunsjen," og med jobbe mener du å scrolle gjennom TikTok/YouTube-shorts og se på folk lage mat mens du sikler og forestiller deg hvordan den doble cheeseburgeren smaker.

Det lukter mat overalt!

Du har overlevd arbeidsdagen.

Det er ikke lenge til solen går ned og iftar nærmer seg (tid for å bryte fasten). Du prøver å forte deg hjem for det eneste som går rundt i hodet er hvor mange dadler du kan få plass til i munnen på en gang.

Hjernen drives nå av ren viljestyrke og svake minner om gårsdagens biryani.

Klar for å slakte

Endelig, iftar!

Du bryter fasten med dadler, bøtte med vann og en bønn om takknemlighet til Allah (Gud) for å ha overlevd nok en dag med fasting og koding.

Du spiser som om du aldri har sett mat før. Så vibrerer telefonen, koden du pushet før du forlot jobb feilet i pipeline. Du må fikse det... på full mage. Den ekstra samosaen var en dårlig idé, uff.

Meningen med Ramadan

Men her er greia. Ramadan handler ikke bare om å være sulten eller tørst, men om mye mer.

Muslimer faster som en tilbedelse, en måte å komme nærmere Allah (Gud) på, og en metode for å utvikle selvkontroll og empati.

«Sulten og tørsten minner oss om de som ofte går uten mat og drikke. Dette er velsignelser man fort kan glemme man har.»

Sulten og tørsten minner oss om de som ofte går uten mat og drikke. Dette er velsignelser man fort kan glemme man har.

Ramadan handler også om refleksjon og renselse både av kropp, sjel og på samme tid gi næring til sjelen. Muslimer ber fem ganger daglig gjennom hele året, men under Ramadan intensiveres det åndelige fokuset. Spesielle nattlige bønner kalt Taraweeh blir utført, der blir lange deler av Koranen resitert.

Muslimer tror at gode gjerninger mangedobles under Ramadan. Handlinger av vennlighet, veldedighet (Zakat og Sadaqah), og å hjelpe de trengende oppmuntres sterkt.

Ramadan er også kjent som Koranens måned, for det var i denne måneden at Koranen ble åpenbart. Mange muslimer har som mål å lese gjennom Koranen i løpet av Ramadan. Det er som en åndelig håndbok som gir fred, selv når koden nekter å kompilere.

IFaste: En følgesvenn i Ramadan

Jeg har vært heldig og fått jobbe med IFaste, en mobil applikasjon som hjelper brukere med å holde oversikt over fasten. Jeg har stått for backend, mens Danial (gründer og eier) laget appen for iOS og Imran sto for Android-versjonen.

IFaste-appen. 📸: Privat
IFaste-appen. 📸: Privat Vis mer

Appen brukes daglig av 10 000+ mennesker og gir:

  • Suhoor og Iftar Tider basert på lokasjon.
  • Daglig Quiz for å teste kunnskap om Islam.
  • Aktivitetskalender med daglige oppgaver.
  • Ramadankalender og Fastedagbok for å loggføre fremgang og holder oversikt.

IFaste er laget for å støtte fasten og personlig utvikling gjennom Ramadan.

Utfordrende og dypt meningsfullt

Ramadan som utvikler er en morsom, utfordrende og dypt meningsfull reise. Det handler om å balansere tro, funksjonalitet, spiritualitet og syntaks. Det handler om å innse at noen ganger er den beste “refresh”-knappen ikke F5, men et øyeblikk av refleksjon.

«Ramadan som utvikler er en morsom, utfordrende og dypt meningsfull reise.»

Til alle utviklere som faster der ute: Må koden din kompilere uten feil, og må din Iftar være full av velsignelser (og biryani). Ramadan Kareem!

P.S. Hvis du faster og koder, husk: den ekte bugen er sult, og den ekte fiksen er tålmodighet. God koding!