Kodekjendiser ber Oracle frigjøre JavaScript-navnet: «De skjønner ikke frustrasjonen»

Oracle eier fortsatt rettighetene til JavaScript-merkevaren. Det er et problem, mener blant annet skaperne av JavaScript, Node.js og Svelte.

Skaperen av JavaScript er blant de som nå oppfordrer Oracle til å frigi JavaScript-merkevaren.
Skaperen av JavaScript er blant de som nå oppfordrer Oracle til å frigi JavaScript-merkevaren. Vis mer

En gruppe kjente utviklere oppfordrer i et åpent brev og en underskriftskampanje Oracle om å gi fra seg JavaScript-merkevaren, som er et registrert varemerke eid av Oracle.

Bak underskriftkampanjen står blant andre den opprinnelige skaperen av JavaScript, Brendan Eich, Node-skaperen Ryan Dahl, Svelte-skaperen Rich Harris, samt en rekke andre kjente utviklerprofiler.

I dag er JavaScript ett av verdens mest populære programmeringsspråk, og selv om dagens versjon av JavaScript egentlig heter ECMAScript, er det JavaScript folk flest bruker som betegnelse på språket.

«Verdens mest populære programmeringsspråk kan ikke en gang ha en konferanse i sitt navn.»

Likevel – siden Oracle eier merkevaren, kan ikke selskaper lovlig bruke JavaScript-navnet for eksempel i produkter, eller arrangere en "JavaScript Conference". Dette skaper en masse unødvendig forvirring og frustrasjon, mener initiativtakerne til kampanjen.

– Verdens mest populære programmeringsspråk kan ikke en gang ha en konferanse i sitt navn.

Har aldri involvert seg

Selv om det er Oracle som eier merkevaren JavaScript, har selskapet aldri vært særlig involvert i programmeringsspråket.

Ifølge amerikansk lovgivning kan et selskap miste rettighetene til et varemerke hvis de ikke bruker det og ikke har til hensikt å begynne å bruke det igjen, eller om man ikke forsvarer varemerket og det blir et generisk navn på tjenesten eller produktet.

Begge disse kriteriene er oppfylt, mener initiativtakerne:

– Oracle har gitt opp JavaScript-merkevaren gjennom at de ikke har brukt den, står det i brevet.

For et par år siden skrev Node.js-skaper Ryan Dahl et innlegg der han oppfordret Oracle om å frigi JavaScript-merkevaren, siden den ifølge han ikke har noen kommersiell verdi for dem. Han fikk ikke svar fra Oracle.

Slik fikk Oracle merkevaren

Så hvordan har det seg egentlig at Oracle er eier av JavaScript-varemerket, til tross for at de ikke bruker det?

Historien startet i webens barndom, i 1995 da Netscape gikk sammen med Sun Microsystems om å lage interaktive nettsider. Brendan Eich lagde da den første versjonen av et dynamisk programmeringspråk til dette formålet, et språk med enkelte syntaktiske likheter med Java.

I 1996 annonserte Netscape et møte med standardiseringsorganisasjonen ECMA for å standardisere språket, men siden Sun nektet å gi fra seg JavaScript-varemerket til dette formålet, ble det bestemt at språket skulle hete ECMAScript i stedet.

I 2009 kjøpte Oracle opp Sun Microsystems, og ble dermed også eier av JavaScript-varemerket.

– Varemerket er rett og slett en levning fra dette oppkjøpet. Verken Sun eller Oracle har noensinne laget et produkt der de har brukt varemerket, skriver initiativtakerne til kampanjen.

Vil tvinge Oracle

I brevet hevdes det at Oracles jurister år etter år har fornyet varemerket uten spørsmål, og at det antageligvis bare er noen få i Oracle som i det hele tatt vet at de eier JavaScript-varemerket.

– Og selv om de vet det, forstår de sannsynligvis ikke frustrasjonen det skaper i utviklermiljøet.

Nå oppfordrer initiativtakerne Oracle til å frigi varemerket og gjøre det til "public domain". Men det å be pent har altså vært prøvd av Ryan Dahl før, uten at han fikk noen respons.

– Vi har tidligere forsøkt å be høflig, men det ble møtt med stillhet. Hvis dere ikke handler, vil vi utfordre eierskapet ved å sende inn en begjæring om kansellering av varemerket til USPTO.

USPTO er det amerikanske patent- og varemerkekontoret.

Mer enn 4.000 utviklere har nå signert underskriftskampanjen. Du kan lese hele brevet her (og signere hvis du vil): https://javascript.tm/