Kariannes 3 beste boktips - dette kan du lære av Pixars suksess

Karianne Skudal Tjøm anbefaler bøker om smidighet, bærekraft og Pixar-historien i sommer.

Karianne Skudal Tjøm og bokklubben hennes anbefaler "Rethinking Agile", "Restart" og "Creativity, Inc".
Karianne Skudal Tjøm og bokklubben hennes anbefaler "Rethinking Agile", "Restart" og "Creativity, Inc". Vis mer

I år som i fjor har bokklubben i Bekk lest både tung og lett faglitteratur, klassikere og nye utfordrere.

I fjor anbefalte vi «That’s not how we do it here!» Av John Kotter, «Predictably Irrational» av Daniel Ariely og Rita Gunther McGraths «The end of competitive advantage».

Her kommer tre nye forslag til bøker som kan være til inspirasjon inn i ferien, med god bredde i både tema og kompleksitet.

«Dette er historien om å bygge trygge arbeidsforhold for kreative team.»

RESTART — Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen

Med stadig mer ambisiøse bærekraftsmål og mer beviste forbrukere, blir det viktigere og viktigere å vurdere forretningsmodeller ut fra et bærekraftsperspektiv.

RESTART er en norsk bok skrevet av to forskere på NHH hvor hver bokstav i tittelen henviser til ulike deler i et vegkart for å vri virksomheten i en mer bærekraftig retning.

Boka fokuserer på hvordan forretningsmodell-innovasjon kan gjennomføres med et sterkt fokus på bærekraft og sirkularitet, men også lønnsomhet.

Dette er boka for deg som er interessert i bærekraft og ønsker inspirasjon til hvordan virksomheter kan bli mer bærekraftige på en lønnsom måte.

Creativity Inc — Ed Catmull

Hvordan klarte Pixar å bygge seg opp til det kraftsenteret innenfor animasjonsfilmer som de var før de ble kjøpt opp av Disney i 2006? Hvorfor var det Pixar som lagde verdens aller første fullstendige data-animerte film med Toy Story?

Og hvorfor er denne historien interessant for deg?

Dette er historien om å bygge trygge arbeidsforhold for kreative team, viktigheten av gode og oppriktige tilbakemeldinger, og å ikke gi seg når man har en visjon.

Boka gir et interessant innblikk i hvordan Pixar gikk fra å være en liten teknisk organisasjon til å bli et blomstrende kreativt miljø.

Rethinking Agile — Klaus Leopold

Hvorfor kuttes ikke time-to-market, selv om teamet stadig blir mer smidig?

Dette er i kjernen i det Klaus Leopold utfordrer i boka Rethinking Agile.

Leopold mener det er nødvendig å fokusere på spesifikke aktiviteter på tre ulike nivåer i organisasjonen kalt ,“Flight levels”, for å oppnå organisatorisk smidighet og realisere de store gevinstene smidig lover.

Det laveste nivået er operasjonelt nivå, og er ofte teamnivå, mens det neste nivået er koordinerende og handler om koordinering på tvers av team. Det siste nivået er strategisk og ser på de store linjene for organisasjonen.

Dette er en konkret og lettlest bok som utfordrer leseren til å tenke smidig i hele organisasjonen.