– Kanskje det råeste prosjektet jeg har jobba med!

- Hadde jeg lyst å se om det var mulig å ta hele AR-sandkasse-konseptet med ut, i snøen, skriver Vegard Gamnes, med et imponerende hobbyprosjekt.

Vegard Gamnes har laga en AR-sandkasse, bare med snø, som projiserer høydekurver ned på snøen man former. 📸: Privat
Vegard Gamnes har laga en AR-sandkasse, bare med snø, som projiserer høydekurver ned på snøen man former. 📸: Privat Vis mer

Jeg oppdaget "AR-sandbox" for mange år siden, og ble umiddelbart imponert og fascinert over konseptet:

En innendørs sandkasse som projiserer landskap med farger og høydekoter basert på hvordan du former sanden — det er kult, det!

Men, for en som er fra Finnmark og veldig glad i snø, så hadde jeg lyst å se om det var mulig å ta hele konseptet med ut, i snøen.

📸: Privat
📸: Privat Vis mer

AR-sandkasse?

AR-sandbox/-snøkasse — hva er det for noe egentlig..?

AR, eller Augmented Reality, utvider virkeligheten med ekstra informasjon, da gjerne gjennom visuelle virkemiddel. I denne sammenhengen kan man si at snøkassen bruker AR til å visualisere høydekurver, landskap og nedbørfelt automatisk etter hvordan snøen formes.

Installasjonen består av en datamaskin, en sensor (Microsoft Kinect) og en projektor, samt selve konstruksjonen av tre.

Sensoren måler høyden av snøen. Datamaskinen tegner høydekurver og finner passende landskapsfarger gjennom analyse av sensor-dataen. Projektoren visualiserer så dette ned igjen på snøen.

📸: Privat
📸: Privat Vis mer

Råeste så langt

Konseptet fungerer som tiltenkt, men er ikke riktig ferdig ennå.

Neste steg blir å fullføre snekkerarbeidet, samt gjøre opp- og nedriggprosessen en del lettere og raskere.

Helt magisk! AR-snøkassen fungerte bedre enn forventet, og er kanskje det råeste hobbyprosjektet jeg har jobbet med så langt. 🤩

📸: Privat
📸: Privat Vis mer

Enda bedre med snø

Jeg funderer også på om jeg klarer å gjøre den om til en helårsinstallasjon, ved at man kan montere den opp både innendørs og utendørs, men da uten å måtte ha 200 kilo sand liggende.

Så hvis du vet om noe formbart og lett som kan fungere som en fin erstatter for snø/sand, send meg en melding, please! 🙏

Det er mange andre som har laget AR-sandkasser tidligere (meg selv inkludert!), så dette er ikke noe jeg har funnet opp nå.

Men, jeg har ennå til gode å finne noen som har laget noe slikt i snø før — og spør du meg, så er resultatet og opplevelsen enda bedre med snø enn sand. ❄️