Skatteetaten vant Digitaliseringsprisen 2024. De får prisen for arbeidet med forenkling av skattemeldingen for bedrifter.
Det er anslått at dette arbeidet kan spare samfunnet for 800 millioner kroner hvert eneste år.
Prisen ble delt ut på Digitaliseringskonferansen, og det var deltakerne der som stemte fram vinneren.
Finalistene klare til årets pris: «Her er det mye å lære»
– Digitalisering i toppklasse
Olav Skarsbø fra Digitaliseringsdirektoratet (Digdir) kaller Skattemeldingen digitalisering i toppklasse. Han har ledet juryen som valgte ut de tre finalistene.
– Løsningen, som er utviklet gjennom samarbeid med systemleverandører og bransjeorganisasjoner, gir rettere utregnet skatt, likere konkurransevilkår og betydelige gevinster for både brukere og samfunnet , sier Skarsbø.
– Dette er et godt eksempel på nyskaping og bærekraft i offentlig sektor, legger han til.
Skarsbø har tidligere omtalt de tre finalistene som prosjekter med svært høyt nivå.
– Her er det mye å lære for andre aktører i stat og kommune som står foran sine egne fornyings- og moderniseringsprosjekter, sa han da finalistene var klare.
Det er ikke lenge siden Digdir-sjef Frode Danielsen advarte om at digitaliseringen av offentlig sektor går i feil retning.
Mener offentlig sektor går i feil retning
– Skal være pålitelige og tilgjengelig
– Det å motta denne prisen føles som en sterk anerkjennelse av jobben vi gjør når det kommer til digitalisering, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.
Arbeidet som nå resulterte i prisen, har pågått siden 2012. Digitaliseringen skal ha ført til en bedre kvalitet på opplysningene i skattemeldingen. En nyutviklet valideringstjeneste skal gi brukere tilbakemelding på ulogiske tall og verdier, samt individuell veiledning. Alt dette skal bidra til færre feil.
– Skatteetatens data skal være pålitelige og tilgjengelige, ikke bare for oss, men også for innbyggere, offentlig sektor og private virksomheter, sier Gjengedal.
– Vi er opptatte av å forvalte informasjonen vi sitter på slik at den bidrar til forenkling, noe som blant annet betyr at innbyggere og næringsliv ikke trenger å oppgi informasjon til det offentlige mer enn én gang. Det er lønnsomt for alle, understreker hun.
Skatteetaten beregner at den nye skattemeldingen vil gi årlige besparinger på mer enn 300 millioner kroner for næringslivet, nesten 100 millioner i intern effektivisering, og i tillegg kommer over 400 millioner for lønnstakere og pensjonister.