Nå er det klart hvem som blir de tre finalistene til Digitaliseringsprisen for 2025.
En jury har kutta lista ned til prosjekter som brukes til henholdsvis avhør hos politiet, digital oppfølging av kronisk syke og karriereveiledning.
Vinneren blir kåret av deltakerne på Digitaliseringskonferansen 11. juni.
Politiet med AI-satsing
Bente Skattør jobber med AI-innovasjon i Oslo politidistrikt, og er også nominert sammen med selve distriktet for to ulike prosjekter.
- AI4Interviews
- Jodapro
AI4Interviews er et verktøy der AI brukes til å transkribere lydopptak fra avhør, noe som skal spare flere timer per avhør og frigjøre ressurser slik at politiet kan bruke mer tid ute i operativt arbeid.
Jodapro er et anna AI-verktøy som bruker hodekameraer og AI til automatisk å dokumentere arbeid på et åsted. Dette skal redusere tidsbruken på rapporter med opptil 95 prosent.
Disse to var nominert hver for seg, men juryen har tatt dem inn som én finalist.

Politi-slakt: 80% av penga brukes på 90-tallssystemer
Bedre oppfølging hjemme
Akershus universitetssykehus (Ahus) er også finalist sammen med kommunene Ullensaker, Gjerdrum, Nes, Eidsvoll, Hurdal, Nannestad, Aurskog-Høland, Nordre Follo, Frogn, Nesodden.
Deres prosjekt har fått navnet «MILA» (Mitt liv, mitt ansvar). Dette er et digitalt oppfølgingsprogram for kronisk syke pasienter, slik at disse skal bli tryggere, få bedre helse og mindre behov for fysiske helsetjenester.
Dette skal de oppnå ved hjelp av nettbrett, sensorer og apper, som til sammen gjør det lettere å følge opp folk mens de er hjemme, og gjør det lettere for kommunene og spesialisthelsetjenesten å samarbeide.

Mener offentlig sektor går i feil retning
Nominert for utdanningsråd
Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse når finalen med nettsida karriereveiledning.no.
Denne siden skal gi ungdom personlig og tilpassa veiledning om utdanning og yrker, og driftes med AI og kvalitetssikra informasjon fra utdanning.no.
Selve tjenesten er gratis, krever ingen innlogging og har som formål å gjøre det lettere for ungdom å velge en utdanning som passer for dem, uavhengig av bakgrunn eller bosted.

Kraftig nedgang på IT-studier: «Bekymringsfullt»
Vektlagt gevinstpotensiale
– Juryen mener dette er tre sterke og verdige finalister som på ulike måter tar i bruk ny teknologi for å gi bedre tjenester og skape mer effektiv ressursbruk, sier juryleder Olav Skarsbø fra Digitaliseringsdirektoratet (Digdir).
Fjorårets vinner, Skattetaten, vant blant annet fordi løsningen kunne spare Norge for 800 millioner i året. Dette er også noe som er vektlagt i år.
– I vurderingen har juryen særlig lagt vekt på innovasjon, teknologibruk, gevinstpotensial og samfunnsnytte, fortsetter han.
I tillegg til Skarsbø består juryen av:
- Liv Dingsør, daglig leder, DigitalNorway
- Ingvild Berlin Kalleberg, styreleder, Den norske dataforening
- Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør, Abelia
- Øyvind Husby, administrerende direktør, IKT-Norge
- Kristin Weidemann Wieland, direktør for forskning, innovasjon og digitalisering, KS
