Hvorfor ble du utvikler? 👶
Så lenge jeg kan huske har jeg vært interessert i dataspill, det begynte med Zelda på Nintendo 64. Etterhvert beveget jeg meg over til PC-verdenen og måtte selvfølgelig bygge min egen maskin. Siden den gang har interessen for teknologi vært stor.
I 2020 ble jeg introdusert for bacheloren i IT og informasjonsystemer på Universitetet i Sørøst-Norge. Vennene mine mente det ville være perfekt utdanning for meg, der jeg kunne kombinere interessen innenfor IT og teknologi med evnen for problemløsning.
Utdanningen ga meg umidelbare muligheter til IT-internship hos både Norsk Gjenvinning og etterhvert Capgemini, hvor jeg jobber som utvikler i dag.
Hva jobber du med? 💪
Overordnet handler jobben min om å levere data i form av kart til folket. Jeg jobber på en karttjeneste-platform for Statens Vegvesen.
Rollen min har utviklet seg fra å kun dreie seg om vedlikehold og oppetid av Geoserver, til å være med å utforske nye produkt og tjenester.
I min rolle har jeg mulighet til å se hele verdikjeden, fra sensorer og databaser til nettsider og apper, både internt i Statens Vegvesen og sammen med eksterne kunder.

Jeg har blant annet fått være med å sette opp nye spatial-databaser for lagring av geografiske data, i tillegg til videreutvikling av frontend-applikasjoner ved hjelp av verktøy som OpenLayers, Leaflet og MapBox.
Akkurat nå jobber jeg med en ny tjeneste som viser en “live” trafikkflyt-oversikt over hele Norge. Målet er at dette skal gjøre det enklere for brukere å velge mindre trafikkerte veier, og skape bedre oversikt over trafikkflyten.
Hvordan ser uka ut for deg? 📆
Vi er et lite team, med få faste møter i løpet av en uke. Dette gir oss mye individuell frihet, og muligheten til å ta møter når noe oppstår fremfor unødvendige møter uten innhold.
Jeg liker å være tilgjengelig, og en tom kalender senker terskelen for andre til å ta kontakt med meg.
Hverdagen varierer mellom Sandefjord-kontoret, Statens Vegvesen-kontoret i Drammen og hjemmekontor.
På Sandefjord-kontoret er det spesielt to ting som er viktig for meg:
- For det første er vi opptatt av det sosiale. Det er viktig å ta seg tid til hverandre i de små pausene man har mellom arbeidet og møter, og vi spiser alltid lunsj som en stor gjeng.
- For det andre er det et godt sted å dele kunnskap, der det er lav terskel for å spørre hverandre om innspill og hjelp.

«Vi setter som regel av 15-20 minutter i uken til å dele noe spennende med hverandre på kontoret.»
I Capgemini er kunnskapsdeling en stor del av hverdagen, og vi setter som regel av 15-20 minutter i uken til å dele noe spennende med hverandre på kontoret.
En dag i uken møter jeg mitt team fra Statens Vegvesen i Drammen. Her handler dagen ofte om å diskutere viktige oppgaver, se på utfordringer, og tegne masse på whiteboard. Samarbeid og planlegging går ofte enda bedre når vi kan møtes fysisk.
Det beste med hjemmekontor er kaffemaskinen. Det eneste man mangler er kanskje praten som ellers kommer med kaffen.
Hva er det neste du har lyst til å lære deg eller bli bedre på? 🧠
Jeg har lyst å lære mer enda mer om spatial-databaser og GIS-verktøy.
Det er spennende å jobbe med noe som er nyttig og interessant for forbrukeren, og jeg tenker at kart er det perfekte området for det.
I tillegg har jeg lyst å bli bedre på latte-art.

Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀
Gjennom jobben har jeg måttet lære å organisere og prioritere oppgaver.
Dette er særlig utfordrende da jeg liker å være hands-on og hjelpe folk når det trengs, noe som resulterer i mange baller i luften og scope-creep.
Jeg har lært at det er viktig å ha teamet sitt i ryggen, og ha noen å spille på når man skal prioritere små og store oppgaver opp mot hverandre.
Hva ser du på som bransjens største utfordring akkurat nå? 🔭
En av de største utfordringene i dag er mangelen på tillit til oss “juniorer”.
Jeg har flere ganger opplevd å komme inn i et prosjekt der jeg har hatt mer å bidra med enn det kunden forventet. Det er flere som har blitt overrasket over hvor raskt jeg og andre juniorer setter oss inn i systemer, lærer oss nye teknologier og løser oppgaver.
Med mer tillit og ansvar kunne vi hatt en enda brattere læringskurve og levert enda bedre. Motivasjonen og nysgjerrigheten hos nyutdannede er stor og kan være en viktig del av utviklingen i bransjen.
«Med mer tillit og ansvar kunne vi hatt en enda brattere læringskurve og levert enda bedre.»
Hva er ditt beste tips til andre utviklere? 🤖
- Snakk med kollegene dine. Om det er 5 minutter ved kaffemaskinen, eller sparringspartnere til problemløsning. Noen ganger kan et problem du har sittet med lenge løses bare ved å snakke om det høyt.
- Husk at å ringe på Slack eller Teams er ikke det samme som å møtes fysisk på en kontorplass, eller på sosiale arrengement. Bidra til ditt miljø.
- Til juniorer: Stol på at du har noe å komme med.
- Til seniorer: Del noe av den erfaringen du sitter på med oss juniorer.
