- Jeg vil gjerne være fullstacker uten at andre retter peke­fingeren mot meg!

- Fullstack-utvikleren finnes, skriver Johannes Brodwall, som svar til de som hevder det motsatte.

Johannes Brodwall er uenig i at ikke en skikkelig fullstack-utvikler finnes. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Johannes Brodwall er uenig i at ikke en skikkelig fullstack-utvikler finnes. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

YouTube kjenner meg kanskje bedre enn meg selv, og ifølge den er jeg mest interessert i Kubernetes, CSS, Postgresql og OpenAPI.

Og Pink Panther. Men jeg mistenker at jeg ikke er helt alene om å bruke YouTube-kontoen min

Når jeg bygger systemer liker jeg å se helheten. Jeg liker å kunne gjøre det som må til for å levere funksjonalitet til brukerne, uansett hvilken teknologi det krever.

Morten Laugerud skriver i kode24 at fullstack-utvikleren ikke finnes. Men jeg vil gjerne være fullstack-utvikler, uten at andre skal rette en pekefinger mot meg.

Ikke alle kan alt

Jeg har vært på mer spesialiserte teams og ser da typisk at det velges suboptimale løsninger, at oppgaver dyttes og dras frem og tilbake mellom front- og backend og at koorderingen mellom oppgavene tar mer tid og innsats enn selve oppgaven.

Jeg har sett, men aldri akseptert, at noen sitter og jobber med tulleoppgaver fordi “akkurat nå er det ingen backend-oppgaver”.

Samtidig: Jeg har lang erfaring, og har alltid hatt ekstra interesse for å holde meg oppdatert. Jeg ønsker ikke å skape en forventning om at alle må være flinke på alt for å være gode team-medlemmer.

Om du vil spesialisere deg på et mindre sett med oppgaver, så er det riktig for deg.

«Fullstack-utvikleren finnes, men jeg tror ikke det er for mange av oss.»

Gatekeeping

Men jeg har to ting jeg gjerne vil be om:

For det første er det lurt å bruke litt tid selv med de oppgavene du overlater til andre. Gjerne gjennom å parprogrammere med noen som kan det. Du kan jo ikke forvente å lære alt dine kollegaer kan, men det kan hende du oppdager mindre oppgaver som du kan håndtere uten å delegere, og kanskje du også lærer hvordan du kan gjøre dine hovedoppgaver på en måte som gjøre jobben til de rundt deg enklere.

For det andre må vi snakke om dette med portvoktere, eller gatekeeping som det heter på engelsk. Det er fint at Morten vil begrense hvor mye han må gape over å forstå og mestre, men det er ikke alle som er like, og jeg tror vi bør fremheve at det å se helheten også er en viktig egenskap.

Om jeg har jobbet med Java de siste årene, men nå har lyst til å bruke mer tid med React, må vel det også være lov.

Fullstackeren finnes

Dersom du velger å være en fullstack-utvikler, kan det hende at du må akseptere at både frontend-utviklerne kan mer om JavaScript og CSS enn deg, og at backend-utviklerne kan mer om databaser og web services enn deg.

Målet ditt som en fullstack-utvikler er å forstå hvordan det henger sammen, og at du kan plukke opp en spade og grave der det trengs å graves, selv om du kanskje bør sjekke arbeidet ditt med noen som er spesialist på ditt område.

Fullstack-utvikleren finnes, men jeg tror ikke det er for mange av oss.

Vi er kjennetegnet av at vi ikke dytter fra oss teknologier. Og vi vil gjerne også ha flere med oss på å se helheten.