Ingen tro på alternativ App Store: – Hadde aldri
brukt den selv

iPhone-eiere kan få mulighet for "sideloading" av apper. – Definitivt en risiko, mener iOS-utvikler Petter Klingen Wright.

Petter Klingen Wright er iOS-utvikler, og er glad i App Store slik den fungerer i dag. Han ville ikke ha lasta ned apper fra noen andre steder, uansett hvor mulig det hadde vært. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Petter Klingen Wright er iOS-utvikler, og er glad i App Store slik den fungerer i dag. Han ville ikke ha lasta ned apper fra noen andre steder, uansett hvor mulig det hadde vært. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Med mindre man har "jailbreaket" telefonen sin, må alle med iPhone normalt laste ned apper fra Apples offisielle app-butikk – App Store.

Men skal vi tro et nyhetsbrev fra Mark Gurman i Bloomberg, som blant andre XDA Developers viser til, kan iPhone-brukere i EU/EØS-området neste år få mulighet til å laste ned apper som ikke ligger i Apple App Store. Dette skal være for å tilfredsstille kravene i nye EU-reguleringer som kommer i 2024.

Ingenting er bekreftet fra Apple, men Mark Gurman har tidligere vært ganske treffsikker i sine "spådommer" om hva Apple kommer med.

Petter Klingen Wright, app-utvikler i Shortcut, er ikke spesielt positiv til at det kan bli mulig med slik "sideloading" av apper.

Hvofor selskaper vil

Klingen Wright sier til kode24 at han skjønner at noen bedrifter og brukere ønsker at man skal kunne laste ned apper fra andre steder enn App Store. Han mener grunnen til at bedrifter ønsker alternativer til App Store stort sett handler om penger.

Som eksempel nevner han hvordan Epic Games – selskapet bak Fortnite – i 2020 saksøkte Apple fordi Apple krevde 30 prosent av all fortjeneste i App Store. Epic mente Apple misbrukte monopolsituasjonen sin, og selv om Apple fikk medhold i 9 av 10 klagepunkter, konkluderte The Verge med at begge parter egentlig hadde tapt saken.

– Epic Games prøvde å tilby Fortnite utenfor Google Play Store, men ga seg etter 18 måneder, blant annet fordi mange endte opp med å laste ned skadelig programvare når de lette etter Fortnite.

Hvorfor brukere vil

– For vanlige brukere handler ønsket om andre App Stores om å få tilgang på apper som Apple, av forskjellige grunner, ikke tillater, sier Klingen Wright.

Det kan være apper for spillemulatorer, streaming av spill, piratkopiering, crypto mining eller apper som endrer telefonens oppførsel på måter som Apple ikke tillater.

– Men jeg tror de fleste vanlige folk liker hvor enkelt og trygt App Store føles. Jeg er usikker på hvor populært det blir med alternative app-butikker.

«Jeg hadde aldri lastet ned Facebook eller Instagram fra en Meta App Store.»

Ville ikke brukt selv

– Ville du brukt en alternativ app-butikk selv?

– Jeg tenker instinktivt nei, men det spørs jo også litt på hvem som tilbyr det, og hvorfor. Jeg hadde aldri lastet ned Facebook eller Instagram fra en Meta App Store. Jeg hadde skjønt at det hadde eksistert kun for å kunne omgå personvernsreglene til Apple, sier Klingen Wright.

Selv om det er snakk om utviklere han stoler på, ville han vært skeptisk.

– Problemet med programvare er at man ikke helt vet hva den gjør. iOS og Android har kommet opp med diverse rammeverk for å etterspørre tilganger, som til bilder, posisjon og lignende. Det hadde vært kjedelig om noen hadde stjålet alle bildene mine bare fordi jeg ville spille GoldenEye på telefonen.

– Men ville du ha publisert en egenutviklet app i en alternativ appbutikk?

– Det spørs mest på hvordan disse alternativ app-butikkene ble mottatt av brukerne. Dersom det ble veldig populært, så kunne vurdert det, men jeg kan ikke helt se for meg en tid der folk ser etter apper i alternativ app-butikker før de ser i App Store.

– Jeg kan forstå at apper med betaling hadde gjort det for å unngå Apple sin fortjeneste på 15 til 30 prosent. Den tydeligste fordelen for meg hadde vært å slippe Apple sin prosess for å få igjennom appen, så jeg kan slippe nye oppdateringer uten forsinkelser. Men det blir igjen en fordel for meg, som kan bli en ulempe for brukerne.

Ikke noe nytt

Klingen Wright minner om at alternative app-butikker ikke er noe nytt, og at både Installer.app og Cydia eksisterte før Apple sin egen App Store åpnet dørene. Disse krevde at man hadde en jailbreaket iPhone, med andre ord en iPhone der man har gitt seg selv flere rettigheter enn telefonen har som standard.

Etter hvert ble jailbreaking mindre populært, blant annet fordi man ikke fikk bruke en del sikkerhetskritiske apper, som bankapper.

En del løsninger, som widgets og tilpasninger, kom også med iOS-oppdateringer – og brukere opplevde også at telefoner ble ustabile.

– Det ble rett og slett ikke så mye å vinne på å laste ned apper fra andre steder enn App Store. Det er nok den strategien Apple kommer til å satse på når det kommer alternative App Stores.

«Dersom det dukker opp noe skadelig på App Store går det på omdømmet til Apple.»

Usikker på sikkerhet

Wright synes det blir spennende å se hvor mange advarsler man kommer til å få før man laster ned en app fra et annet sted.

– Jeg tror likevel at det er nok store økonomiske krefter i sving til at dette kommer til å bli en endring som folk merker.

Han ser ikke for seg at alternative app-butikker kommer til å ha det samme sikkerhetsfokuset som Apple.

– Vil dette utgjøre en risiko?

– Definitivt. Teamet i App Store sjekker apper både manuelt og automatisk, som er en trygghet, men det er også en trygghet i antallet brukere. Dersom du søker på BankID, så skal du være trygg på at den rette appen dukker opp. Dersom det dukker opp noe skadelig på App Store går det på omdømmet til Apple, noe som gjør at de har et enormt fokus unngå det.