I årets fotball-VM skal offside avsløres av 12 kameraer, 50 ganger i sekundet

Fifa kjører på med "halvautomatisert offsideteknologi".

Skjermdump fra en video som FIFA har bestemt at medier som kode24 ikke får bygge inn på sidene sine. 📸: FIFA
Skjermdump fra en video som FIFA har bestemt at medier som kode24 ikke får bygge inn på sidene sine. 📸: FIFA Vis mer

I årets VM i fotball skal det innføres halvautomatisert offsideteknologi som skal varsle dommeren raskere og være mer nøyaktig.

Det kunngjorde Fifa på sine nettsider fredag.

Basert på VAR

Den nye teknologien er en videreutvikling av VAR (Video Assistant Referee) som har blitt implementert i verdensfotballen de senere årene og skal gjøre det lettere for VAR-bussen å kontakte dommeren med mer nøyaktige bilder av en offsidesituasjon.

Fifa skal ha jobbet med prosjektet de siste tre årene.

– Under VM i 2018 tok Fifa et modig skritt ved å ta i bruk VAR-teknologi på den aller største scene. Det har vist seg å være en suksess. Halvautomatisert offsideteknologi er en videreutvikling av det, sier Fifa-president Gianni Infantino.

Tolv kameraer

Teknologien bruker tolv sporingskameraer montert under taket på stadion for å spore ballen og opptil 29 punkter på hver enkelt spiller 50 ganger i sekundet. På denne måten skal man kunne beregne deres nøyaktige posisjon på banen. Det blir også satt inn en chip i ballene for at det skal fungere.

3D-bildene på stadionskjermene skal også gjøre det lettere for publikum og TV-seerne å kunne se offsidesituasjonen.

Teknologien har allerede blitt tatt i bruk under Fifa Arab Cup i 2021 og VM for klubblag 2021. Ifølge BBC er det anslått at tiden det tar å ta en VAR-avgjørelse, er gått ned fra 70 til omkring 25 sekunder.