Høyesterett fordømmer omstridt arbeidskultur i Kina

Etter protestaksjoner som startet på Github, vil trolig kinesiske utviklere slippe å jobbe flere 12 timers arbeidsdager uten overtidsbetaling.

Kinesiske gamere. 📸: Mark Ralston
Kinesiske gamere. 📸: Mark Ralston Vis mer

I et nytt rettsdokument fordømmer Folkets høyesterett - som er Kinas høyeste rettsinstans - og kinesisk arbeidsdepartement, Kina sin arbeidskultur. Ofte omtalt som "996 kultur", ifølge The Register.

De tre sifrene beskriver en arbeidsplan hvor ansatte jobber fra ni til ni, seks dager i uka, og ofte uten overtidsbetaling. En slik arbeidsuke er vanlig blant utviklere i Kina.

Tilbake i 2019 startet en protestaksjon på GitHub: Flere kinesiske utviklere brukte den sosiale plattformen til å stå fram med historier om misbruk på arbeidsplassen, samtidig navnga flere av dem sine tidligere arbeidsgivere.

– Moderne slaveri

I fjor publiserte akademikeren Jenny Jing Wang ved universitetet Wollongong en lengre forskningsrapport hvor hun omtaler den 996-modellen som et "moderne slaveri".

The Register skriver at utviklere ofte har takket ja til lange arbeidsdager, både fordi de ikke ser andre muligheter, eller blir lovet framtidige bonuser i form av aksjer – bonusene blir sjeldent utbetalt selv om tek-selskapene opplever stor oppgang.

Et saksdokument fra den kinesiske domstolen beskriver flere ansatte som har blitt presset til å signere arbeidskontrakter hvor de fraskriver seg overtidsbetaling, mens andre arbeidstakere blitt svindlet for overtidsbetaling.

Dokumentet beskriver også en arbeidstaker som led av hjerteproblemer som resulterte i hjerteinfarkt på kontoret. Vedkommende døde seinere.

Vil ivareta arbeidernes rettigheter

Domstolen var klar i talen, og dommen medførte at en rekke selskapsbøter og korrigerte forskrifter, ifølge The Register.

I en av sakene sa retten følgende: "For å søke bedriftsutvikling og forme bedriftskultur, må vi beholde bunnlinjen som ikke bryter loven og krenker arbeidstakernes legitime rettigheter og interesser, og bør, på grunnlag av å følge prinsippet om fordeling i henhold til arbeidskraft, stimulere arbeidstakernes subjektive initiativ og kreativitet gjennom vitenskapelige og rimelige tiltak, og fremme bedriftsutvikling og ivareta arbeidernes rettigheter og interesser på en integrert måte."