Har fått seks familier fra Ukraina til Norge: - Forventer flere i vår

Ett år siden krigens start har Caddiesoft, Tietoevry og Vector Software fortsatt utviklere i krig, og på flukt.

Caddiesoft har flyttet ansatte fra Ukraina til Norge som en følge av krigen. Her ukrainske Stanislav, Tetiana, Vladislav, Nina, Natalia, norske Sveinung, Øystein og hunden Teo. 📸: Caddiesoft
Caddiesoft har flyttet ansatte fra Ukraina til Norge som en følge av krigen. Her ukrainske Stanislav, Tetiana, Vladislav, Nina, Natalia, norske Sveinung, Øystein og hunden Teo. 📸: Caddiesoft Vis mer

I dag er det ett år siden Russland invaderte Ukraina, noe som har ført til ufattelige lidelser i landet. Mange norske selskaper hadde flere ukrainske ansatte da krigen startet.

kode24 har tatt kontakt med selskapene vi pratet med den gang og spurt hvordan situasjonen for de ukrainske utviklerne er nå.

- Seks ukrainske familier har kommet til Hamar hvor vi har hovedkontor, og vi venter at flere vil komme til Norge i løpet av våren, sier Øystein Skjesol, sjef i Caddiesoft, til kode24.

Blir jevnlig utsatt for angrep

Øystein Skjesol har samarbeidet med ukrainske utviklere siden 2005, og etablerte i 2006 et eget selskap i Dnipro, Ukraina. Da krigen startet hadde Caddiesofts ukrainske søsterselskap 18 ansatte på kontoret i Dnipro.

- I dag er kontoret fremdeles i drift, og vi har sju ansatte som fremdeles er i Ukraina. Kontoret vårt er et av få bygninger i sentrum av Dnipro som har eget dieselaggregat, og når det er strømrasjonering i byen har vi fremdeles drift på kontoret.

Han legger til at de fleste holder seg mest mulig hjemme og arbeider derfra.

- Byen blir jevnlig utsatt for rakettangrep mot infrastruktur, og flyalarmen går regelmessig. Det er en stor påkjenning for alle, men det har etter hvert blitt den nye normalen.

«Det er en overdrivelse å si at de har det bra, men etter forholdene har de det OK.»

Stor forskjell på graden av hjelp

Til tross for de store utfordringene har alle de ukrainske ansatte et stort fokus på å fortsette å arbeide.

- Vi gjør det vi kan for å normalisere arbeidsdelen av livet deres. Det er en overdrivelse å si at de har det bra, men etter forholdene har de det OK, sier Skjesol.

- Hvordan går det med de ukrainske utviklerne som har reist fra Ukraina?

- Vi har nå ansatte spredt utover Europa - i Tyrkia, Slovakia, Bulgaria og Norge. De fleste har funnet en måte å ordne seg på som passer for deres situasjon, men det er veldig stor forskjell på hvilken grad av hjelp som tilbys til ukrainske flyktninger i ulike land, sier han.

Skjesol forteller at Caddiesoft jobber tett med kommunen og NAV for å finne løsninger for de ukrainske utviklerne som kommer til Norge, og for å få faset dem inn i norske arbeidsplasser.

- For oss som selskap betyr det en betydelig omstrukturering av hvordan vi har jobbet, sier han.

1.700 er fortsatt i Ukraina

Christian Pedersen, "managing director" i Tietoevry Create og leder for Tietoevry Norge, bodde og jobbet over 2.200 av selskapets medarbeidere opprinnelig i Ukraina.

- At de er trygge og har det bra har det siste året vært, og er fortsatt, vår viktigste prioritet, sier han til kode24.

Pedersen sier at rundt 550 av medarbeiderne nå er re-lokalisert utenfor Ukraina.

- Mens 1.700 av våre medarbeidere altså fortsatt er i landet, sier han.

«Vi fortsetter å stå ved Ukraina sin side, og føler med våre ukrainske kollegaer.»

Flere er i aktiv kamp

Ifølge Pedersen holder de aller fleste til i det som klassifiseres som trygge områder i dag.

Han viser til at ingen områder i Ukraina vil være helt trygge så lenge landet er i krig, men sier samtidig at de fleste av de ukrainske medarbeiderne har valgt å fortsette å jobbe.

- De har likevel alle blitt fratatt grunnleggende menneskerettigheter som å få leve i fred og sikkerhet, og er dermed flyktninger og naturligvis preget av det. Et titalls av våre kollegaer er i militæret og i aktiv kamp. Vi fortsetter å stå ved Ukraina sin side, og føler med våre ukrainske kollegaer, sier Pedersen.

Betaler full lønn for å kjempe

Geir Myhre, styreleder i Vector Software, forteller at det etter forholdene går bra for de ukrainske utviklerne i selskapet hans.

- Vi har økt antallet ansatte i løpet av krigen og opplever at ganske mange utviklere som jobber andre steder kommer til oss. Vi finansierer de som verver seg for å sloss, og fortsetter å betale dem full lønn mens de er i tjeneste. Faller noen i strid betaler vi familien, sier Myhre.

Han legger til at selskapet i løpet av krigen har åpnet nye kontorer i Norge, Malaga og Warszawa.

- En del reiser rundt og jobber en uke her og en uke der. Vi har også fått en del polske og spanske utviklere som jobber under ukrainske sjefer, forteller Myhre.

Ifølge Myhre er alle i Vector software innstilt på at krigen kommer til å bli langvarig.

- Før krigen var "turnoveren" lik alle andre selskaper som drev med outsourcing, men nå bytter ikke folk jobb lenger og søker sikkerhet, sier han.

Kjøpt ammunisjon for 2 millioner

Myhre forteller at Vector software i det siste har fått amerikanske kunder, og følger en strategi hvor de eksplisitt søker ukrainere som har reist ut av landet.

- Så kan de jobbe på kontorene våre i Europa. Økonomien i Ukraina har kollapset og det er dette som holder julene i gang. For hver IT-arbeider i Ukraina som tjener penger, finansierer det ti andre familier, sier han.

Myhre sier også at selskapet enda ikke har tatt ut overskuddet under krigen.

- I stedet har vi kjøpt ammunisjon for to millioner korner, 22 biler, Cisco-rutere og kameraer som kan overvåke fronten, sier han.

Myre legger til at det handler om å bidra til det ukrainske totalforsvaret.

- Alle tenker at dette kommer til å bli langvarig. Men krigen skal vinnes, så da er det bare å krumme nakken.