Har 15 millioner datapunkter koblet mot IoT-skybasen deres

Veteraner fra Nordic Semiconductor og Texas Instruments satser på ny teknologi. – Målet er en sensor med 15 års levetid som passer i dørsprekker og kan bygges inn i andre produkter.

Kode24 møtte ingeniørsjef i Cloud Team Ørjan Bruland (til venstre) og VP produktutvikling Julian Veisdal hos Disruptive Technologies. 📸: Isak Løve Pilskog Loe
Kode24 møtte ingeniørsjef i Cloud Team Ørjan Bruland (til venstre) og VP produktutvikling Julian Veisdal hos Disruptive Technologies. 📸: Isak Løve Pilskog Loe Vis mer

– Vi har en verdensledende industri i Norge som går på lage veldig energieffektive mikrokontrollere, kombinert med radioteknologi, sier Julian Veisdal.

Han sikter til teknologien IoT, en forkortelse for "Internet of things". Teknologi som tillater flere gjenstander å koble seg sammen over nett.

«Skytjenesten er selve hjertet av løsningen vår.»

Tidligere i år bikket Disruptive Technologies over 15 millioner datapunkter koblet opp mot deres skydatabase.

– Det er ganske kult, sier Veisdal, som omtaler skydatabasen deres som selve hjerte i løsningen.

Mer om det under.

VP produktutvikling Julian Veisdal hos Disruptive Technology foran en av kontordørene hos DT som hadde avbildet de kjente fly-pionerene Wright-brødrene. 📸: Isak Løve Pilskog Loe
VP produktutvikling Julian Veisdal hos Disruptive Technology foran en av kontordørene hos DT som hadde avbildet de kjente fly-pionerene Wright-brødrene. 📸: Isak Løve Pilskog Loe Vis mer

Ikke overvåking

– Ettersom 30 prosent av energiforbruket i verden går til å drifte bygninger, er det viktig at man finner gode måter å drifte eldre bygg på en mer miljøvennlig måte, forklarer han.

Sensorene gir informasjon som temperatur, fuktighet og om dører og vinduer er åpne eller lukket.

På den måten gjør sensorene det mulig å både forutse vannlekkasjer, eller fortelle hvor mange ansatte som er på kontoret, ifølge Veisdal.

«På den måten kan en vite noe om hvor stor del av bygget som blir brukt til en hver tid.»

– Vi har partnere som utvikler og videreselger løsninger bygget på toppen av sensorplattformen vår, sier han.

Og legger til at temperatursensorer blant annet blir festet under pulter til å lage algoritmer.

På den måten kan en vite noe om hvor stor del av bygget som blir brukt til en hver tid, ifølge Veisdal.

Er ikke det å feste temperatur-sensorer under ansattes pulter problematisk med tanke på overvåking av personalet?

– Om sensorene blir plassert på kontorene til ansatte vil en kanskje møte på den utfordringen, men det er mindre problematisk ved åpne kontorlandskap, svarer han.

Disruptive Technology har en produsent i Tyskland, men er også selv i stand til å produsere sensorer på kontoret på Lysaker i Oslo. 📸: Isak Løve Pilskog Loe
Disruptive Technology har en produsent i Tyskland, men er også selv i stand til å produsere sensorer på kontoret på Lysaker i Oslo. 📸: Isak Løve Pilskog Loe Vis mer

Selve hjertet av løsningen

Produktutvikleren forteller at mye gjøres av selskapet selv, alt fra microchip-utvikling, firmwareutvikling og til egenkomponerte radioprotokoller.

– Vi står for produktdesign, sikkerhet, skyløsning og webapplikasjoner, sier han.

All data fra sensorene blir sendt til en egen sky.

– Skytjenesten er selve hjertet av løsningen vår, sier han.

Videre distribuerer den dataen til andre tjenester, enten det er DT Studio eller kunden sin egen applikasjon, ifølge Veisdal.

– Det er dem vertikale integrasjonen fra silisium til skyen som gjør at vi kan levere en løsning som er lett å installere, sikker og veldig robust, sier han.

«Skytjenesten er selve hjertet av løsningen vår.»
Ørjan Bruland (til venstre) og Julian Veisdal hos Disruptive Technology viser varelageret som også er lokalisert på kontorbygget på Lysaker i Oslo. 📸: Isak Løve Pilskog Loe
Ørjan Bruland (til venstre) og Julian Veisdal hos Disruptive Technology viser varelageret som også er lokalisert på kontorbygget på Lysaker i Oslo. 📸: Isak Løve Pilskog Loe Vis mer

Fra kjente miljøer

Teamet som startet Disruptive Technologies kommer fra mikroelektronikkbransjen i Norge.

Blant annet fra det norske Bluetooth-giganten Nordic Semiconductor, og det amerikanske selskapet Texas Instruments som er kjent for blant annet kalkulatorene sine.

Veisdal forteller at i starten var fokuset på å lage en sensorarkitektur som gjorde det mulig å lage små sensorer, med veldig lang batterilevetid, og de måtte være brukervennlig.

– Målet var en sensor med 15 års levetid i en størrelse hvor de passer i dørsprekker og kan bygges inn i andre produkter.

Sensoren plassert på et redskap. 📸: Privat
Sensoren plassert på et redskap. 📸: Privat Vis mer

– Gatewayen er en liten linux-pc

Resultatet ble mikrochipen "DT Silicon", en energieffektiv måte fikk til å måle ulike verdier som temperatur, og om dører og vinduer var åpne eller ei.

I tillegg ble det laget en ny protokoll for sensorene som sender små datamengder ved jevne mellomrom.

Og Gatewayen, altså det som videresender data fra sensorene til skytjenesten vår via ethernet eller mobilnettverk, er i bunn og grunn en liten Linux-computer, påpeker Veisdal.

Skytjenesten er bygget på Google Cloud.

Den bitte lille brikken. 📸: Privat
Den bitte lille brikken. 📸: Privat Vis mer

Slik funker teknologien

– Sensorene er alltid på og har ingen AV/PÅ knapp, sier produktutvikleren.

Han fortsetter med å forklare at de har to forskjellige eventer.

Mens noen sensorer måler en ting periodisk, måler andre sensorer kontinuerlig.

Veisdal forklarer at sensorene som måler kontinuerlig venter på at en endring skal trigge en melding til skyen, for eksempel en dør som åpner seg.

Sensorene sender ut datapakker på radio som plukkes opp av en Cloud Connector i nærheten.

«Cloud Connectoren kobler seg automatisk opp til det beste mobilnettet i området – uavhengig av hvor man er i verden.»

På den måten videreføres de til en skytjeneste over mobilnettet, ifølge han.

– Vi samarbeider med en mobile virutal network operator (MVNO) for å sende data, det gjør at Cloud Connectoren kobler seg automatisk opp til det beste mobilnettet i området – uavhengig av hvor man er i verden.

Her er 25 ferdigstilte sensorer, med mikrobrikken liggende på topp for syns skyld. 📸: Isak Løve Pilskog Loe
Her er 25 ferdigstilte sensorer, med mikrobrikken liggende på topp for syns skyld. 📸: Isak Løve Pilskog Loe Vis mer

Kryptert data

Personvern og sikkerhet har vært et hett tema de siste åra.

Og selskap som Facebook og Google har blitt tatt inn for høring for det amerikanske senatet for deres personvern- og sikkerhetsrutiner.

Veisdal forteller at sikkerhet er en viktig faktor for Disruptive technologies.

– Alle målepunktene krypteres på sensoren ved hjelp av en unik nøkkel som programmeres inn under produksjonen, forteller han.

Videre legger han til at dataen er kryptert hele veien gjennom skyen og blir ikke dekryptert før kundene henter ut dataen selv.

Det fungerer fordi Cloud- connectorene er “dumme” og har dermed ikke evnen til å dekryptere meldinger, bare videreføre dataen til skyen, sier Veisdal.

«Alle målepunktene krypteres på sensoren ved hjelp av en unik nøkkel.»

C/Assembly er standarden

For sensor-teamet går det i C/Assembly og Python for verktøy.

Grunnen til det er at C/Assembly er standard for elektronikkprodukter, ifølge ingeniørsjef i Cloud Team Ørjan Bruland hos Disruptive Technologies, som legger til de bruker hovedsakelig Go på Cloud Connector.

– I skyteamet bruker vi primært Go, men vi har også̊ noe kode i Python og JavaScript.

Han mener språket er lettere å lære seg for nye utviklere og lar teamet fokusere mer på hvilke problemer koden løser enn hvordan koden ser ut.

– Vi bruker ikke så mange rammeverk, men vi bruker gRPC for RPC kommunikasjon mellom tjenester, sier han og legger til:

– Ellers så bruker vi verktøy som for eksempel Kubernetes og Terraform.