Hackere angrep Altaposten: «Skrur av hele serveren og kaster den!»

Mediehuset har ingen intensjon om å betale løsepenger til hackere.

Innbyggerne i Alta må enn så lenge klare seg uten papiravisa, etter at lokalavisa ble ramma av et dataangrep.📸: Foto: Heiko Junge / NTB
Innbyggerne i Alta må enn så lenge klare seg uten papiravisa, etter at lokalavisa ble ramma av et dataangrep.📸: Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Denne uka måtte Altaposten for første gang på 51 år innfinne seg med at de ikke fikk gitt ut papiravis.

Tidlig tirsdag morgen ble det oppdaget at det hadde vært et dataangrep mot avisa, noe de selv var første avis til å omtale.

Angrepet slo også ut lokalradioen, lokal-tv og rammet også papirutgaver for andre aviser som bruker samme programvare for publisering som Altaposten.

Startpris: Rundt 100.000 kroner

Angrepet skal ha blitt utført ved hjelp av løsepengeviruset Dragonforce.

– Det var programvare tilknyttet vår papirutgivelse som ble tyngst angrepet. Dette må vi nå bygge opp på nytt, sier Tor Sara i Nordavis til Altaposten. Nordavis er eierselskapet til blant anna Altaposten.

Sara forteller til Aftenposten at startprisen for å få tilgang til serveren igjen, ville starta på rundt 100.000 kroner.

– Vi vil ikke etterkomme løsepengekravet. I stedet skrur vi av hele serveren og kaster den. Det er billigere å bygge den opp på nytt, enn å jage etter hvor de kriminelle kommer fra, sier han.

Eksempel på økning i angrep

Antallet dataangrep mot Norge har økt med 39 prosent på ett år, varslet Datatilsynet så sent som i slutten av april.

– Det gjenspeiler dessverre den trusselsituasjonen som omgir norske virksomheter, sa seksjonssjef for teknologi, sikkerhet og tilsyn Kristine Stenbro i Datatilsynet til Altinget da.

Hun fortalte også at Datatilsynet sliter med å henge med i svingene, fordi metodene blir stadig mer avanserte, automatiserte og alvorlige.

Det siste halvåret har blant annet Gran kommune og gullsmedkjeden Bjørklund vært utsatt for angrep. Bjørklund fikk også ros etter at stjålne data ble lekka, fordi det indikerte at selskapet ikke forhandla med angriperne.