Har du noensinne lurt på hvorfor "alle" internettforum ser helt like ut?
TL;DR:
Internettforum er hyllevare, og her finnes det langtlevende open-source prosjekter som lever i beste velgående – og de er basert på PHP!
phpbb og mybb
Dersom du bruker en del tid på nett, leter etter noe som ikke er redaktørstyrt, søker informasjon i en nisje, eller følger et par spor til en kilde, er det relativt stor sannsynlighet for at du har klikket deg inn på et internettforum en eller annen gang.
Den type forum jeg da tenker på er det som kalles "message boards", "bulletin boards", eller "online discussion forum". Eksempler på dette er domenespesifikke forum slik som virtualbox.org og Raspberry Pi, samt internettkulturelt, sosialdrevne forum slik som Something Awful, eller Kvinneguiden.
Etter å ha navigert et par slike forum vil du innse at de ligner utrolig mye på hverandre, og det er ingen tilfeldighet. I mange tilfeller er det faktisk den eksakt samme softwaren du bruker, bare med ulike "skins" som passer forumets tema.
Blant de mest populære finner man blant annet phpbb og mybb . Man trenger jo ikke å finne opp hjulet på nytt, og spesielt de som setter opp forum på den litt mer "skyggefulle" siden av internett ønsker noe gratis og enkelt.
«Etter å ha navigert et par slike forum vil du innse at de ligner utrolig mye på hverandre, og det er ingen tilfeldighet.»

Etter 16 år støtter de endelig HTML5: «En av de beste på mange år»
PHP fyller 30 år
Det er mye spennende man kan snakke om når det gjelder internettforum, men jeg vil trekke frem teknologi, historikk og innholdets legalitet. Vi starter med de viktigste: Teknologi og historikk.
Når vi ser tilbake på open source-prosjektene nevnt over, så ser vi en fellesnevner, nemlig PHP.
Språket som ble lansert for nøyaktig 30 år siden, 8. juni 1995, sammen med MySQL (initial release 23. mai 1995), og phpMyAdmin (initial release 9. september 1998), gjorde det mulig å lage disse forumene på en enkel måte.
Så noe godt har faktisk kommet ut av et ellers omstridt PHP.
Når det gjelder innholdets legalitet, er det interessant å diskutere ansvar. Under amerikansk lovgivning er de som lager slike fora med mindre greit innhold publisert relativt godt beskyttet. Det lyder “No provider or user of an interactive computer service shall be treated as the publisher or speaker of any information provided by another information content provider”. (Section 230 is a section of the Communications Act of 1934). Man kan selvsagt ikke direkte oppfordre til dårlig oppførsel, men det meste kan legges inn under "act in good faith" og «plausible deniability".

Starter norsk PHP-community: «Mye gamle fordommer!»
Takk for alle råd
Når vi sier «alle internettfora» er det selvsagt ikke en helt presis formulering.
Det finnes også mange betalte tjenester med enda flere features som lar deg lage et internettforum som skiller seg fra de andre. Eksempelvis har man discourse.org, som blant annet brukes som community engine for Docker community forums, OpenAI developer community og Gitlab forum med mer.
Men det er mange nok til at det har preget en god del av min egen forumbruk.
Det skal også nevnes at 4chan og 8chan ikke er "reskins" som bruker software nevnt over. Og jeg vil si at ikke at alle internettfora som bruker phpbb, mybb eller annen open source forum-teknologi driver med "shady business" eller automatisk er et "cesspool" – det finnes det mange moteksempler på for eksempel phpbb.com/showcase.
Det som er artig er å se, er at "gammel" open source web/forum-teknologi kan gjenbrukes i så mange år, over et bredt spekter av ulike forum.
Gratulerer med dagen, PHP, og tusen takk for alle absurde, skumle, morsomme, dumme og kloke råd jeg har fått fra deg via internettforum.
Disclaimer: Jeg har aldri skrevet en linje PHP i mitt liv, I’m just here for the food.
