Google hiver seg på AI-krigen, her er nyhetene

API-er og utviklerverktøy skal gjøre det enklere å lage apper med generativ kunstig intelligens.

Google har lansert API-er og verktøy som lar utviklere bygge løsninger som bruker Googles AI-modeller. 📸: Noah Berger / AFP
Google har lansert API-er og verktøy som lar utviklere bygge løsninger som bruker Googles AI-modeller. 📸: Noah Berger / AFP Vis mer

Google har lansert en rekke nye API-er, verktøy og tjenester som skal gjøre det mulig for utviklere å benytte Googles generative AI-språkmodeller i egne applikasjoner.

I tillegg introduseres nye AI-funksjoner i Google Workspace, som skal hjelpe brukere av Google Dokumenter og Gmail til å for eksempel få autogenerert tekst.

PaLM API og MakerSuite

Gjennom et nytt API kalt PaLM API kan du nå bygge løsninger på toppen av Googles mest avanserte AI-språkmodell, PaLM (Pathways Language Model).

Google sier PaLM API-et gir utviklere tilgang til modeller som er optimalisert for blant annet innholdsgenerasjon og chat, samt AI-modeller optimalisert for tilfeller der du for eksempel vil summere eller klassifisere noe.

API-et kommer med et verktøy som kalles MakerSuite, som ifølge Google skal gjøre det raskt og enkelt å begynne å utvikle mot PaLM API-et. Med MakerSuite kan du prøve deg frem med input til AI-en og gjøre ulike justeringer, og når du er fornøyd kan MakerSuite eksportere alt sammen som kode for ulike språk og rammeverk – for eksempel Python eller Node.js.

Generativ AI i Google Cloud

Utviklere som bruker Google Cloud-plattformen vil kunne bruke Googles generative AI-løsninger via Google Clouds Vertex AI-plattform.

Google opplyser at de i første omgang tilbyr modeller for å generere tekst og bilder, og etter hvert også vil komme med lyd og video.

En ny løsning kalt Generative AI App Builder skal ifølge Google gjøre det mulig å lage egne AI-drevne chat-grensesnitt og digitale assistenter. Utviklere kan bruke ferdige maler for å komme raskere igang med å lage en ny app.

Inntil videre er det kun "utvalgte" utviklere som får tilgang til PaLM API, MakerSuite og de nye Google Cloud-funksjonene, men det skal snart bli mulig å sette seg på venteliste for å få tilgang.