Google anklages for diskriminering – betaler nesten 300 millioner i forlik

Skal ha vært en fordel å være hvit eller ha asiatisk utseende i Google. Selskapet nekter for å ha gjort noe galt, men punger ut.

En tidligere ansatt i Googles skytjeneste har frontet et gruppesøksmål mot selskapet. Nå er det enighet om forlik, selv om Google ikke er enig i skyldspørsmålet. 📸: Albert Gea / Reuters / NTB
En tidligere ansatt i Googles skytjeneste har frontet et gruppesøksmål mot selskapet. Nå er det enighet om forlik, selv om Google ikke er enig i skyldspørsmålet. 📸: Albert Gea / Reuters / NTB Vis mer

Google betaler 28 millioner dollar (296 millioner kroner) for å unngå at et gruppesøksmål om diskriminering basert på etnisitet ender i domstolen.

Ifølge anklagene skal selskapet hatt en praksis der det var en klar fordel for ansatte å være hvite eller ha asiatisk utseende, melder Reuters.

En talsperson for Google avviser anklagene.

Skal berøre over 6.500 ansatte

Søksmålet har vært fronta av Ana Cantu siden 2021, skriver BBC. Cantu skal selv ha jobbet mer enn sju år hos Google, blant annet innen skytjenester.

  • Ifølge henne skal ansatte hos Google fått dårligere betalt og karrieremuligheter om de var latinamerikanere, urbefolkning eller tilhørte andre etniske grupper, enn hvite og «asiater».
  • Hun hevder at hun til tross for eksemplarisk arbeid, aldri fikk lønnsøkninger og forfremmelser, men at dette gikk til de foretrukne gruppene.
  • Totalt skal forliket berøre minst 6.632 personer, som er eller har vært ansatt i Google mellom 15. februar 2018 og 31. desember 2024.

Enig om løsning, ikke skyld

Et viktig premiss for saken har vært et lekket, internt notat, som angivelig skal dokuementere at ansatte fra noen etniske grupper rapporterte om lavere lønn enn andre med tilsvarende arbeid.

Google avviser derimot at de har diskriminert noen av sine ansatte i saken, selv om de nå inngår forlik.

– Vi har blitt enige om en løsning, men ikke skyld. Vi er fortsatt uenige i anklagene om at vi har behandla noen annerledes enn andre, sier en talsperson fra selskapet til BBC.

– Vi er fortsatt opptatt av å ha en praksis rundt lønn, ansettelser og forfremmelser som behandler alle ansatte rettferdig, sier talspersonen videre.

Endrer på mangfoldsarbeid

De siste månedene har flere store teknologiselskaper varslet at de vil gjøre endringer innen sitt mangfoldsarbeid, gjerne omtalt som DEI, og fått kraftige reaksjoner.

Flere har vært åpne på at dette kommer som direkte konsekvens av at Donald Trump er ny president i USA, og varslet kamp mot nettopp DEI.

Google er intet unntak. Som kode24 tidligere har omtalt, vil det også få konsekvenser for Google Norge.

– Noen interne kurs kan måtte endres på, men interne ressursgrupper for ansatte vil fortsette, opplyste en norsk talsperson til kode24.