Google, AirBnB, Twitter, Snapchat trekker seg ut av Russland - Facebook kasta ut

Mange stanser nå forretningene i Russland og Hviterussland, mens andre stenges ute.

Flyktninger på vei over grensa fra Ukraina til Slovakia denne uka. 📸: REUTERS / Lukasz Glowala / NTB
Flyktninger på vei over grensa fra Ukraina til Slovakia denne uka. 📸: REUTERS / Lukasz Glowala / NTB Vis mer

Ifølge en overvåkingstjeneste for nettsensur ble britiske BBC natt til fredag blokkert i Russland. Også Facebook og flere andre medier skal være rammet.

Ifølge overvåkingstjenesten Globalcheck, som følger med på sensur i de tidligere østblokklandene, ble nettsidene til BBC blokkert natt til fredag, skriver The Guardian. Også tyske Deutsche Welle er nede.

Det samme skal delvis ha skjedd med Facebook, det uavhengige russiske nettstedet Meduza og RFE/RL, ifølge nyhetsbyrået AFP. Også App Store og Google Pay skal være delvis nede på grunn av et pågående dataangrep, ifølge Globalcheck

15 år for "falske nyheter"

Nedstengningene skjer etter at EU har blokkert flere russiske statlig-kontrollerte nyhetstjenester, blant andre RT og Sputnik.

Siden Russland invaderte Ukraina forrige uke, har russiske myndigheter trappet opp presset mot uavhengige medier, som allerede var hardt presset. Tilgangen til en radiostasjon og en TV-kanal ble begrenset tidligere i uka fordi de nektet å presentere Kremls versjon av hva som foregår i Ukraina.

Statlige medier omtaler invasjonen av nabolandet som en militæroperasjon som skal beskytte Russland og russisktalende mennesker i Ukraina fra et såkalt folkemord.

Et lovforslag om opptil 15 års strafferamme for publisering av «falske nyheter» om det russiske forsvaret vil bli behandlet i den russiske nasjonalforsamlingen fredag.

Google, Twitter, Snapchat ut

Google har stanset sitt salg av annonser på via søkemotoren, på YouTube og andre publiseringsplattformer.

Beslutningen fra Googles eierselskap Alphabet kommer i kjølvannet av andre selskaper som Twitter og Snapchat, som allerede har innført lignende tiltak, melder Reuters.

– Sett i lys av den ekstraordinære situasjonen setter vi salget av Google- reklame på vent i Russland. Situasjonen utvikler seg fort og vi vil komme med oppdateringer når det er passende, skriver selskapet i en uttalelse.

Google har tidligere nektet russiske statlige medier å kjøpe annonser med begrunnelse i en policy som skal hindre markedsføring som søker å dra nytte av krigen, med unntak for protest- eller anti-krigsannonser.

Torsdag ba russiske mediemyndigheter Google om å slutte å vise YouTube-annonser som inneholdt «falsk politisk informasjon» om Ukraina eller som hadde som mål «å feilinformere det russiske publikummet» om aktuelle hendelser, ifølge rapporterte Wall Street Journal.

Airbnb stanser

Airbnb stanser all sin virksomhet i Russland og Hviterussland på grunn av krigen i Ukraina.

Det opplyser selskapets administrerende direktør og grunnlegger Brian Chesky på Twitter.

Airbnb føyer seg dermed inn i rekken av store internasjonale selskaper som stanser virksomheten i Russland, deriblant Apple, Disney og Ford.

Chesky skriver også at selskapet hans nå jobber for å kunne gi gratis husly til opp til 100.000 mennesker som har flyktet fra Ukraina.