Full krangel i Rust-miljøet: – Mange har trukket seg

Da en invitasjon til å holde et hovedinnlegg – keynote – på en Rust-konferanse ble trukket tilbake, brøt det ut full krangel i miljøet.

Patricia Aas er en erfaren C++-utvikler og teknologisjef i Turtlesec. 📸: xHere (CC0 Public Domain) / Rust Foundation (CC-BY) / Privat
Patricia Aas er en erfaren C++-utvikler og teknologisjef i Turtlesec. 📸: xHere (CC0 Public Domain) / Rust Foundation (CC-BY) / Privat Vis mer

I helgen brøt det ut full krangel i Rust-miljøet – igjen.

Det hele startet med at en invitasjon til å holde en keynote-tale på den kommende RustConf-konferansen ble trukket tilbake, skriver DevClass.

Det endte med en offisiell unnskyldning, masse krangling innad i Rust-miljøet, og til slutt at en av lederne i kjerneteamet til Rust trakk seg fra sin rolle.

Ville gjøre om keynote til "vanlig" foredrag

Utvikler Patricia Aas er teknologisjef i selskapet TurtleSec og følger Rust-miljøet tett. Hun forteller til kode24 at den aktuelle foredragsholderen JeanHeyd Meneide ikke er hvem som helst, men "editor" for C-standarden og bidragsyter til både C og C++, samt kompilatorer.

– Han ble invitert til å holde keynote på RustConf etter å ha blitt nominert av flere i Rust-prosjektet, sier Aas til kode24.

Ifølge Aas fikk Meneide velge tema selv, og valgte å snakke om prosjektet han hadde fått midler av Rust Foundation til å jobbe på – nemlig det som kalles "compile-time reflection i Rust".

– "Noen" i library-gruppen likte ikke at han skulle snakke om dette, og det ble eskalert til en chat som akkurat nå fungerer som Rust-prosjektet sin ledelse. Der var det noen som tok på seg å ta kontakt med RustConf for å få dem til å trekke keynoten, forklarer Aas.

Hun forteller videre at RustConf var skeptiske til å trekke keynoten, men at den som tok kontakt hadde fremstilt det som kritisk, og noe hele Rust-prosjektet sto bak. Det mener hun ikke er sant.

Ble ikke behandlet med respekt

– RustConf greide å snakke dem ut av å trekke keynoten, og sa at man i stedet kunne gjøre den om til en vanlig talk.

I et blogginnlegg forklarer Meneide selv hvorfor han ikke lenger vil snakke på RustConf 2023 om såkalt "compile-time programming". Ifølge Meneide fikk han den 26. mai en telefon fra en av dem som organiserte konferansen, og beskjed om at foredraget ville degraderes fra en "keynote" til et vanlig foredrag.

I et Twitter-innlegg sier Meneide at det er lenge siden han har kastet bort så mye ressurser og energi på noe:

Årsaken som ble oppgitt overfor Meneide var at Rust-prosjektet ikke ønsket å støtte tematikken som ble omhandlet i keynoten.

– Det er veldig forvirrende og til syvende og sist fornærmende at de ikke kontaktet meg på forhånd og bare spurte om jeg ville føye til en avklaring i arbeidet mitt for å tydeliggjøre at de ikke uttrykkelig støttet dette, skriver Meneide.

Patricia Aas er kritisk til håndteringen av denne saken.

– Det at noen var skeptisk til prosjektet var nytt for Meneide. I stedet for å ta dette opp med han, hadde de gått bak ryggen hans og sabotert keynoten hans.

Ifølge Aas har nå flere trukket seg fra Rust Project på grunn av måten Meneide skal ha blitt behandlet på.

– Når han gikk ut og sa dette, ble det klart at dette ikke var noe Rust-prosjektet hadde bestemt, og heller ikke noe RustConf ville. Det viste seg at en liten gruppe mennesker hadde gjort dette på egen hånd, og gitt RustConf inntrykk av at RustConf ikke hadde noe valg.

«...gått bak ryggen hans og sabotert keynoten hans.»

Måtte be om unnskyldning

RustConf og "leadership chat"-gruppen gikk ut med en offisiell unnskyldning, der de skriver at de beklager det inntrufne.

– Vi sviktet deg, JeanHeyd. Ideen om å nedgradere en tale etter invitasjonen var fornærmende, og ingen i ledelsen burde ha vært villige til å gjøre det.

De mener også at det har vært dårlig kommunikasjon, og uklart hvilken informasjon som har kommet fra de ulike undergruppene i Rust-prosjektet.

Etter flere dager med dramatikk, endte det med at JT, en av lederne i Rusts kjerneteam sa opp sin rolle i Rust-prosjektet. JT har i denne bloggposten utdypet litt mer rundt hvorfor han trekker seg fra Rust.

En annen person, Josh Triplett, var direkte involvert i beslutningen om å gjøre om Meneides keynote til et vanlig foredrag.

I et blogginnlegg ber også han om unnskyldning, og sier han også trekker seg fra sin rolle i Rust-kjerneteamet.

– Jeg ber om unnskyldning for min egen rolle i det som ledet til at en RustConf-keynote-taler ble fjernet, noe som skadet både taleren, konferansen og Rust, skriver Triplett.

Dette er ikke første gang det er uro i Rust-miljøet. I april raste miljøet mot et forslag om å stramme inn reglene for bruk av Rust Foundations varemerker.