Vil forby bruk av ordet «Rust» - nå raser miljøet

Bråk i Rust-miljøet etter forslag til nye regler for Rust-varemerket.

Rust Foundation ønsker å få bedre kontroll på bruken av Rust- og Cargo-varemerkene og tilhørende logoer. 📸: PxHere (CC0 Public Domain) / Rust Foundation (CC-BY)
Rust Foundation ønsker å få bedre kontroll på bruken av Rust- og Cargo-varemerkene og tilhørende logoer. 📸: PxHere (CC0 Public Domain) / Rust Foundation (CC-BY) Vis mer

Rust Foundation, som eier varemerkene Rust og Cargo, har lagt frem et forslag der der ønsker å stramme inn reglene for bruk av organisasjonens varemerker.

Hvis de nye reglene blir vedtatt vil det blant annet bli forbudt å bruke ordet Rust i navnet på programvare skrevet i Rust – eller verktøy for bruk til utvikling av Rust-applikasjoner. Det skriver DevClass.

Etter at forslaget ble lagt frem på Twitter har det blitt møtt med både vantro og sinne. En Twitter-bruker mener endringene vil ødelegge for veksten til Rust-språket.

Mens selve programmeringsspråket Rust er åpen kildekode, eies altså merkenavnene Rust og Cargo, samt tilhørende logoer, av Rust Foundation.

Ber om tilbakemeldinger

Et utkast til de nye retningslinjene er lagt ut som et Google-skjema med frist til 16. april for de som ønsker å komme med tilbakemeldinger.

I de nye retningslinjene er ordene "Rust", "Cargo", "Clippy", samt Rust-logoen definert som "merker" (marks) som ikke uten videre kan brukes av andre. I punkt 4.3.1 i retningslinjene står det blant annet:

"Using the Marks in the name of a tool for use in the Rust toolchain, a software program written in the Rust language, or a software program compatible with Rust software, will most likely require a license. The “RS” abbreviation can be used instead.”

«Rust Foundation kan ikke ha denne typen makt, og det bekymrer meg at dere søker det.»

Reddit-brukeren NoraCodes kommenterer at dette vil gjøre navn på biblioteker som "intellij-rust", "rust-rocksdb", "openssl-rust" og "rust-postgres" forbudt.

Det samme gjelder bruk av Rust-navnet i forbindelse med konferanser, domenenavn eller subdomener.

– Rust Foundation kan ikke ha denne typen makt, og det bekymrer meg at dere søker det, skriver NoraCodes.

Rust Project: – Aksepterer ikke alt

Dagens retningslinjer har veldig få begrensninger på bruk av logoer og ordene Rust eller Cargo, men Rust Foundation har siden august 2022 jobbet med å stramme inn og har derfor leid inn en advokat som er ekspert på opphavsrett.

Det som er verdt å være obs på, er at The Rust Project og Rust Foundation er to ulike organisasjoner. The Rust Project er en stor gruppe med frivillige utviklere som har ansvaret for åpen kildekodeprosjektet, mens Rust Foundation ble etablert for to år siden for å blant annet håndtere alt det økonomiske og juridiske.

I en tweet skriver The Rust Project at det er de som har bedt Rust Foundation om å gå gjennom retningslinjene, men de lover at de ikke vil akseptere noe de ikke kan stå inne for – og at de vil lytte til tilbakemeldinger.

– Må bli flinkere til å beskytte varemerker

Amanda Brock, som er rådgiver til Rust Foundation, uttaler til DevClass – som privatperson – at hun mener behovet for å stramme inn retningslinjene er en lærepenge for alle som jobber med åpen kildekode.

Hun sier varemerker bevisst ikke dekkes av lisensene som brukes innenfor åpen kildekode, og at det derfor har vært mange tilfeller der bedrifter ikke har klart å beskytte varemerkene sine godt nok.

– Prosjekter og organisasjoner bør både registrere varemerket sitt og jobbe med å lage retningslinjer som tillater passende bruk av brukermiljøet, uttaler Brock til Devclass.

Rust Foundation sier at de fortløpende går gjennom alle tilbakemeldinger og vil komme med en oppdatering på hva som blir de neste stegene mandag 17. april.