- Frykter å bli oppfatta som useriøs om man ikke kler seg pent

- Eller å bli oppfatta som “uekte” hvis man faktisk er pent kledd, skriver Petter Klingen Wright, om manglende kleskoder.

- Jeg er sikker på at jeg kommer til å skrive masse god kode i den nye Pusur-genseren min, skriver Petter Klingen Wright.📸: Petter Klingen Wright
- Jeg er sikker på at jeg kommer til å skrive masse god kode i den nye Pusur-genseren min, skriver Petter Klingen Wright.📸: Petter Klingen Wright Vis mer

(Artikkelen ble først publisert 21. mars 2023)

Hei bloggen! I dag skal vi snakke om klær, eller mer spesifikt, hva skal man gå kledd med på arbeidsplassen?

Det er et tema jeg tror alle tenker på innimellom, men som veldig få prater om. Men selv om man prater lite om det, så er det et par fraser i IT-bransjen som sier noe om status:

  1. Hvis konsulenten du har leid inn dukker opp i hvit skjorte, så har du betalt for mye.
  2. Hvis du har på deg hettegenser på jobb, så er det en stor sjanse for at du har sterke meninger om hvilket språk det er på backenden.

Disse utsagnene er ekstremt generaliserende og ofte feil. Men det finnes kanskje noen mindre sannheter bak de? La oss dykke inn i sømmenes verden!

Komfortable skjorter 👔

I kode24-timen (kode24s flaggskip-podcast) #151 snakker de om hvor sjokkert Ole Petter ble av at Jørgen hadde på seg hvit skjorte på jobb.

Personlig tror jeg ikke at Jørgen hadde på seg hvit skjorte for å fakturere mer. Klær handler ofte om å enten føle seg mer komfortabel, eller for å passe bedre inn. Man føler seg ofte mer komfortabel dersom man ikke stikker seg ut, og noen ganger vil man bare pynte seg litt.

Noen klær er mer komfortable enn andre, noe som man kanskje reflekterte mer over når man ble plassert på hjemmekontor. Plutselig var det helt innafor med en slitt Pusur-joggebukse, så lenge du så ca. presentabel ut innenfor den lille rammen som dukket opp i videomøtet. Men når kontorene åpnet opp igjen var det ikke like naturlig å “ta med seg Pusur” dit.

Likevel har jeg hørt fra flere at de har blitt mer komfortabel med å gå komfortabelt kledd har etter pandemien. Folk innså at komfortable klær er (nettopp) komfortable.

«Når både høyde, kjønn og etnisitet har noe å si, så er det ikke så overraskende at klær gjør det samme.»

Klærne er ikke problemet 🕴️

Så, er det noe galt med å gå med hettegenser på jobb? Nei, absolutt ikke. Jeg tror nemlig at vi må snu litt om på hva vi ser på som et problem.

I mitt hode er problemet at man er redd for å bli oppfattet som useriøs dersom man ikke kler seg pent. Eller at man blir oppfattet som en som ikke er “ekte programmerer” dersom man faktisk er pent kledd.

Forskning viser at hvordan du fremstår visuelt kan ha mye å si for hvor mye du tjener. Når både høyde, kjønn og etnisitet har noe å si, så er det ikke så overraskende at klær gjør det samme.

Med andre ord: Klærne i seg selv er ikke problemet, men at det er normalisert å tro at det har noe å si for hvor flinke vi er i jobbene våre.

Er kleskoden død? 🪦

I 2016 meldte NY Times at kleskoden er død, men etterdønningene av veldig satte og nedskrevne regler over lang tid har satt sine spor. Å være kledd formelt og ukomfortabelt på jobb er kjedelig, men verre er det at folk kan føle seg ekskludert.

Hvordan ville du valgt antrekk på jobb dersom du var av et annet kjønn? Eller om du var ikke-binær?

Om vi virkelig ønsker mangfold og inkludering må vi kreve at lederne våre klarer å se forbi eksterne faktorer, som klær, for å både skape bedre arbeidsplasser og produkter. Vi trenger flere backendutviklere i hvite skjorter og flere ledere i hettegensere.

Man snakker om å kle seg pent som et tegn på respekt, men er det ikke mer respektløst å se ned på noen som er kledd annerledes?

«Jeg har en forståelse for at det finnes grenser. Jeg vil bare at vi skal ha en større diskusjon om hvor grensene går.»

En Pusur-joggebukse til besvær 🐱

Alt dette betyr ikke nødvendigvis at jeg kommer til å dukke opp kontoret i Pusur-joggebuksa mi. Jeg har en forståelse for at det finnes grenser. Jeg vil bare at vi skal ha en større diskusjon om hvor grensene går.

Mangelen på nedskrevne regler betyr bare at det blir opp til enhver å vurdere hva som er akseptabelt. Dessuten kan konsekvensene bli mindre direkte. Før kunne man få en advarsel for å ikke møte opp i høye hæler. Nå kan det spille seg ut på lønnsslippen.

IT-bransjen er også spesiell. Vi er plassert ute i andre bransjer. Noen av oss som er konsulenter hopper mellom forskjellige andre bransjer. De uskrevne reglene de har er sannsynligvis strengere enn de vi har i IT-bransjen.

Så, hva skal du ha på deg på jobb? Det du er komfortabel i. Jeg er sikker på at jeg kommer til å skrive masse god kode i den nye Pusur-genseren min.