For få søkere eller for få plasser? Heller ikke i år får vi nok teknologi­studenter

- Uholdbart at det er så mange ledige studieplasser, samtidig som samfunnet mangler ingeniører og teknologer.

- Skuffende, når arbeidsmarkedet for ingeniører er kjempesterkt og vi ser at de langsiktige kompetansebehovene er store, sier Helene Gundersen, leder for NITO Studentene. 📸: NITO
- Skuffende, når arbeidsmarkedet for ingeniører er kjempesterkt og vi ser at de langsiktige kompetansebehovene er store, sier Helene Gundersen, leder for NITO Studentene. 📸: NITO Vis mer

Ifølge ferske tall fra Samordna opptak har 105.216 søkere fått tilbud om studieplass i hovedopptaket, melder NTB.

- Vi har et tilbud som treffer befolkningen i rimelig stor grad, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) til NTB.

- Men det store bildet er at vi kommer til å mangle kompetanse innen mange fag i både offentlig og privat sektor.

Teknologi generelt og utviklere spesielt er én av disse kompetansene. Og tallene fra Samordna opptak gir ikke spesielt god grunn til optimisme, synes studentorganisasjonene.

"Uholdbart"

- Nesten 300 personer færre får tilbud om ingeniør- og sivilingeniørutdanning i år enn i fjor. Dette er skuffende, når arbeidsmarkedet for ingeniører er kjempesterkt og vi ser at de langsiktige kompetansebehovene er store, sier Helene Gundersen, leder for NITO Studentene, i en pressemelding.

Gundersen viser til at det ligger 50 ulike teknologistudier på Samordna opptaks "restetorg", med det hun mener bør være attraktive studieplasser over hele landet.

- Det er uholdbart at det er så mange ledige studieplasser, samtidig som samfunnet mangler ingeniører og teknologer, mener hun.

Rekrutterings-problem

Gundersen mener altså at hovedproblemet er at ikke nok nordmenn søker på, eller kommer inn på, studieplassene som allerede finnes der ute.

- Det er betydelig etterspørsel etter ingeniører og teknologer i arbeidslivet, men ingeniørstudiene har store rekrutteringsproblemer. Dette er vanskeligst utenfor de største byene, men til og med ingeniørstudier i Oslo har ledige studieplasser etter hovedopptaket.

- Utdannings- og forskningsminister Ola Borten Moe må finne fram sterkere virkemidler for å sikre at vi får nok ingeniører i framtida, mener NITO Studentene-lederen.

- Ola Borten Moe har allerede oppfordret flere til å søke oljeutdanninger. Men det vi trenger er en endring av opptakssystemet, sier hun, uten å foreslå nøyaktig hva dette kan være.

Studentleder i Tekna, Marcus Steen Nitschke. 📸: Tekna
Studentleder i Tekna, Marcus Steen Nitschke. 📸: Tekna Vis mer

"For få plasser"

Studentleder i Tekna, Marcus Steen Nitschke, mener på sin side at det ikke finnes nok studieplasser der ute.

- Tallene fra Samordna opptak viser at det fortsatt er alt for mange søkere per studieplass, sier Nitschke i en pressemelding.

Tekna viser til at det totalt for teknologifagene var det 3,4 prosent færre som fikk tilbud i år, sammenligna med i fjor.

- I en årrekke har næringslivet skreket etter mer IKT-kompetanse. Mange unge viser nå at de vil ta ansvar for digitaliseringen framover. Da er det viktig at kvalifiserte søkere ikke blir møtt med stengte dører ved lærerstedene til høsten. Utdanningskapasiteten må opp raskt, dersom vi skal klare å sikre oss nødvendig kompetanse for fremtiden, sier han.

«Mange unge viser nå at de vil ta ansvar for digitaliseringen framover.»

Litt flere kvinner

Ett lite lyspunkt i tallene skal være at kvinneandelen øker bittelitt.

Innen realfag, informasjonsteknologi og teknologi øker kvinneandelen med henholdsvis 1,9 prosent, 1,6 prosent og 1,4 prosent.

- Dette er gledelig. Vi har fortsatt alt for lav kvinneandel innen en rekke områder som IKT, men det er gledelig at tendensen er positiv. Vi trenger de beste hodene uavhengig av kjønn, dersom vi skal nå ambisjonene våre, avslutter Nitschke.