Etterlyser mer fagprat: – Et digert hull

- Bransjen må senke terskelen for fagprat, mener Vegar Norman, moderator i communityet Norsk programmering.

- Fagprat er en øvelse i to ting; kunne presentere idéer og konsepter på en forståelig måte, og det å kunne prosessere og forstå det som blir sagt, skriver Vegar Norman. 📸: Privat / Unsplash
- Fagprat er en øvelse i to ting; kunne presentere idéer og konsepter på en forståelig måte, og det å kunne prosessere og forstå det som blir sagt, skriver Vegar Norman. 📸: Privat / Unsplash Vis mer

Jeg har lyst til å prate litt om en viktig ferdighet for oss som driver med koding: fagpraten.

Fagprat er sjukt viktig. Fagprat oppfordrer til meningsutveksling, diskusjoner og filosofering rundt det vi holder på med hver dag. Det lar oss kommunisere på tvers av siloer, team og kunnskapsområder. Selv om den vi prater med kanskje snakker om noe som er helt fremmed for oss, vil vi allikevel kunne lære noe av det. Stille spørsmål ved det for å lære mer, og bruke informasjonen senere på ett eller annet vis.

Fagprat er det vi til syvende og sist lever av, enten vi sitter i planleggingsmøter, deltar i code reviews, estimerer oppgaver eller sitter i et teknisk intervju.

Det er en øvelse i to ting: kunne presentere idéer og konsepter på en forståelig måte, og det å kunne prosessere og forstå det som blir sagt.

God fagprat er rett og slett helt nødvendig i vår bransje.

«Hva om man bare har lyst til å ha litt fagprat fordi det er gøy?»

Fagprat for de som synes det er gøy

Så hvorfor har vi et digert hull i hvilke arenaer vi har for denne fagpraten?

Det er en kløft her som er merkbar. På den ene siden av kløften har vi ungdomsskolen og VGS, med kleine fem minutter lange presentasjoner om et tema læreren har bestemt, og en tilhørende Powerpoint-presentasjon med noen klamme memes for å prøve å få klassekameratene til å le litt. De fleste av oss har en og annen treer og firer på samvittigheten.

På den andre siden av kløften har vi faktiske presentasjoner. Lightning talks og workshops holdt på Javazone, NDC og andre store konferanser, der de som virkelig er proffe viser seg frem mens vi sitter og titter spent opp, med tindrende øyne fulle av beundring og lommene fulle av klistremerker og gratis penner.

Mellom disse to ytterpunktene er det ofte litt... Tomt. Sett bort fra meetups (og virkelig, all ære til de som organiserer meetups) og interne presentasjoner holdt i møterom med litt for tett luft, gjerne mellom klokka ett og to på en torsdag når man egentlig har masse annet man skulle gjort. Og kanskje en og annen øy her og der med fagdager og sånt, for sånt har man jo gjerne.

Men det mangler liksom noe. Hva om man bare har lyst til å ha litt fagprat fordi det er gøy? Lære noe nytt av noen som vil prate om noe spennende, bare fordi de også synes det er gøy?

Lønningspils med eller uten pils

Det er her lønningspilsen kommer inn. Det trenger forresten ikke være en lønningspils heller. Man trenger ikke ha fått lønn, og man trenger ikke drikke pils. Man kan faktisk være raka fant og drikke husholdningssaft. Men la oss, for eksempelets skyld, kalle arenaen jeg vil snakke om for lønningspils.

Det er forresten det vi kaller det i Norsk programmering, en Discord-server med en drøss folk fra ulike samfunnsgrupper som har til felles at de digger koding og alt rundt. Fra niendeklassinger som driver med Scratch og koding av mods til ulike spill, helt opp til tungvektere innen sine respektive fagfelt. Spennet er stort, forutsetningene vidt forskjellige, og det er det som er så gøy.

Konseptet er simpelt, og reglene likeså:

  • Terskelen skal være lav. Det skal være lov å være nervøs, og det skal være greit om noe går riv ruskende galt. Om slidedecket ditt ikke laster som det skal, det du koder live har en skrivefeil så alt brekker i geometrisk umulige vinkler, eller du plutselig får en telefon fra farmor midt i en setning? Det gjør vel ingenting. Det er jo bare lønningspils.
  • Man kan presentere det man ønsker. Vil du snakke om homebrewspillet du laget til Gameboy og hvordan du måtte lære Z80-assembly? Prate om den nye moden du har laget til Minecraft som lar deg skyte brennende griser langt ut i atmosfæren? Fortelle om den gangen du tok ned en produksjonsdatabase med en enkelt spørring som ga et kartesisk produkt? Det er like mange erfaringer og interesser som det er nerder, og det er det som er så kult med lønningspils.
  • Det skal være gratis og åpent for alle. Liker du å høre folk fortelle om disse tingene og lære noe nytt? Holde fingeren på pulsen innenfor hva som beveger seg der ute i IT-miljøet, uten å måtte bla opp mange tusen kroner for å gå på en konferanse? Kanskje du er en student, elev eller hobbyist og ikke har en sjef som spanderer billetten på deg? Ja, da er lønningspilsen for deg.
  • Man skal komme ut av det med mer enn man gikk inn med. Aldri holdt en talk før? Null stress i joggedress. Vi hjelper deg i gang, enten du trenger kule slides, en mikrofonsjekk eller bare tilbakemeldinger når du er sinnsykt nervøs og trenger en gjennomgang dagen før. Har du erfaring fra tidligere? Det er helt topp, det også. Det er bare supert om du vil prøve ut en talk du sitter og jobber litt med. Det er jo det lønningspils er til.
«Nå bør vi også senke terskelen for fagprat, og lage flere gode arenaer for å samles rundt det å fortelle, presentere og lytte.»

Kodeklubb for voksne

Vi har lært mye av å avholde lønningspils. Det er gøy. Det samler folk. Det trenger ikke være komplisert - vi har erfart at jo mindre komplisert det gjøres, jo bedre blir gjennomføringen. Og ikke minst: folk gleder seg alltid til neste runde. Derfor holder vi flere runder, så lenge folk har lyst til å være med.

Koding har kommet på dagsordenen for barn og unge gjennom kodeklubber og andre fritidstilbud som lærer kidsa å kode. Vi har senket terskelen for å komme i gang med koding tidlig. Dette er bra.

Nå bør vi også senke terskelen for fagprat, og lage flere gode arenaer for å samles rundt det å fortelle, presentere og lytte.

En slags kodeklubb for de litt større barna, om du vil, der det ikke bare handler om å lære det grunnleggende, men også om å foredle kunnskapen man har, og lære å formidle den til andre på en god måte. Det er nemlig også viktig.

Vel møtt til neste lønningspils! For du kommer vel?