Flere har vært bekymret for om norske virksomheter kan stole på de store amerikanske skyleverandørene etter at Donald Trump vant makta i USA.
- Til tross for forsøk på å berolige europeiske kunder, er tematikken fortsatt brennheit, blant annet i kjølvannet av at Outlook-kontoen til ICC-aktor Khan ble stengt.
- Flere har antydet at dette er koblet til Trumps sanksjonsordre mot Khan.
Konsekvensen av en gryende mistillit, er at flere ser på alternativer og ønsker å bli uavhengig av tech fra USA, blant annet i flere større, danske kommuner.
Men det er også bevegelse i Norge: Digitaliseringsdirektoratet (Digdir) etablerte sist uke en ny arbeidsgruppe som skal utforske mulighetene for å satse mer på europeiske alternativer.

Trump trua med bøter og fengsel – Microsoft kutta epost
Viser til at avtalen kan ryke
I sakspapirene til et Skate-møte sist uke heter det seg at en av målsetningene er å «samarbeide om utforsking av mulighetene for å bruke skytjenester fra selskaper innenfor EU/EØS.»
Skate er en forkortelse for «styring og koordinering av tjenester i e-forvaltninga», og er et strategisk samarbeidsråd, som også er rådgivende organ for både Digdir og digitaliseringsministeren.
– Det er behov for å utforske mulighetene for å bruke skytjenester fra selskaper innenfor EU/EØS, blant annet for å begrense norske virksomheters avhengighet til selskaper basert i USA, heter det i notatet.
Det vises til at virksomheter bør være klare, i fall EU-kommisjonens «adekvansvurdering» av datautvekslingsavtalen med USA ryker.
I praksis innebærer dette at det ikke lenger finnes noe unntak fra regelverket, som tillater å sende data ut av Europa for lagring eller behandling, noe som flere har advart mot at kan komme til å skje.

– Du bør ha en plan B, med leverandører i andre land enn USA
Handler om behov for beredskap
Samtidig understreker Digdir overfor kode24 at det ikke er foretatt noen vurdering av om det er en reell mulighet for at datautvekslingsavtalen mellom Europa og Norge kan falle bort.
– Samarbeidet som nå lanseres i regi av Skate er basert på behovet for bedre beredskap, sier Guri K. Lande til kode24. Hun er avdelingsdirektør i Digital strategi og samordning.
– Samt et generelt behov for bedre samordning og samarbeid på sikkerhets- og beredskapsområdet, på tvers av offentlig sektor, fortsetter hun.

– Permanent behov
I sakspapirene blir det påpekt at det er venta at EU vil vedta sin «Cloud and AI Development Act» mot slutten av året.
Samtidig skal mandatet til arbeidsgruppa evalueres etter åtte måneder, potensielt kun et par måneder etter EUs vedtak.
Lande avviser at det er en sammenheng mellom deres evaluering og et mulig EU-vedtak. Hun forklarer at det er foreslått åtte måneder, fordi det skal gi arbeidsgruppen nok tid til å trekke erfaringer før arbeidet evalueres.
Det er også tenkt en langt lengre tidshorisont på dette arbeidet enn de åtte månedene, opplyser Lande.
– Det vil være behov for økt samordning og samarbeid på tvers i offentlig sektor på permanent basis. Det Skate-samarbeidet som igangsettes nå, er en første start på dette, sier hun, og fortsetter:
– På sikt vil samarbeidet utvikles og justeres, og kan videreføres på flere ulike måter.

København og Aarhus kutter Microsoft – skylder på Trump
Vil se mot EUs arbeid etterhvert
Lande opplyser at de ikke har hatt konkrete dialoger med sine europeiske motparter om det arbeidet som nå starter opp i Skate-regi.
Samtidig understreker hun at de nå er i en oppstartsfase, og at de skal se på en innretning mot EUs arbeid etterhvert.
– Digdir følger fortløpende med på både hva som skjer både i EU og i andre land, sier Lande, og fortsetter:
– Det er viktig at Norge, som en del av EØS samarbeidet, knytter seg opp til EU sine initiativer, sånn at vi kan stå sterkere i vårt sikkerhets- og beredskapsarbeid.
