Cisco på Lysaker designer maskinvare til Pentagon

- Et kompromiss for å lage det beste produktet, forteller utviklerne i gamle Tandberg om å lage plattform, programvare og maskinvare.

De rundt 500 ansatte i Cisco Norge på Lysaker gjør det aller meste innen videokonferanse - inkludert å lage maskinvare som skal gjøre det langt enklere og mer behagelig å snakke med folk som ikke er der. 📸: Cisco Norge
De rundt 500 ansatte i Cisco Norge på Lysaker gjør det aller meste innen videokonferanse - inkludert å lage maskinvare som skal gjøre det langt enklere og mer behagelig å snakke med folk som ikke er der. 📸: Cisco Norge Vis mer

- Det er jo litt sårt å se at alle referer til å "møtes på Zoom", smiler utvikleren Martin Myrseth.

Han jobber i Cisco Norge, gamle Tandberg, som lager videokonferanse-plattformen Webex. Og nei - det er ikke så ofte du hører folk si "vi møtes på Webex". Eller "vi Webex-es senere".

Men sånn blir det kanskje en vakker dag, om Cisco Norge på Lysaker får det som de vil. Der sitter rundt 500 folk og lager både Webex-videoplattformen, som kan sammenliknes med Zoom, og Webex-maskinvaren, som kan sammenliknes med webkameraer - på steroider.

Sigurd Klasson og Martin Myrseth i Cisco Norge kom på besøk i kode24-timen for å fortelle hvordan de jobber.
Sigurd Klasson og Martin Myrseth i Cisco Norge kom på besøk i kode24-timen for å fortelle hvordan de jobber. Vis mer

kode24 fikk besøk av programvareutvikler Martin Myrseth og maskinvareutvikler Sigurd Klasson for å høre hvordan en papp-prototype i Oslo ender opp som et produkt i et møterom i Pentagon - via en fabrikk i Kina.

En Webex hva-for-noe?

Cisco Webex-enheter involverer alt fra store møterom-systemer til Cisco Webex Desk Pro - en selvstendig, iMac-liknende dings med kamera, mikrofon og skjerm, som lar brukerne starte videomøter med ett trykk.

Alt er designa hos Cisco Norge på Lysaker utenfor Oslo. Klasson utvikler maskinvaren, Myrseth utvikler applikasjonene som kjører på skjermen, andre jobber med selve Webex-plattformen.

The Webex Desk Pro is the most advanced, AI powered collaboration device for the desk... Vis mer

Og hvis du lurer på hvorfor du ikke har en norskdesigna Cisco Webex Desk Pro på pulten, har det trolig noe med prisen å gjøre - på over 40.000 kroner.

- Vi har hatt en business to business-modell, med mange store og fete kunder som Apple, Amazon og Facebook, samt til bygg som Pentagon i USA, forteller Klasson i kode24-timen.

- Så produktene våre har nok vært litt utenfor radaren for mange sluttbrukere, nikker Myrseth.

"Et stort kompromiss"

- Hvordan begynner man når man skal designe maskinvare som dette; plukker dere bare enheter som kameraer og mikrofoner fra en katalog?

- Noen ganger lager vi ting i samarbeid med for eksempel en kameraprodusent. Andre ganger kan vi bruke en standardenhet. Men for å få alt til å fungere som vi vil, må vi uansett bygge en del maskinvare rundt disse komponentene, forteller Klasson.

Dessuten henger programvare og maskinvare tett sammen. For eksempel når man begynner å bruke Nvidia-GPU-en på en Desk Pro til tunge oppgaver på klientsida, som å gjøre bakgrunnen uskarp.

Det er mye utvikling i både C og C++ for å få en Webex-dings til å fungere. 📸: Cisco Norge
Det er mye utvikling i både C og C++ for å få en Webex-dings til å fungere. 📸: Cisco Norge Vis mer

- Slike programvare-funksjoner krever litt av GPU-en, som igjen genererer varme, som vi på mekanikk må kjøle ned med noen heatsinks. Men det vil jo bygge størrelse, samtidig som industridesign-teamet vil bygge tynne produkter, sier Klasson.

- Så kommer akustikk-teamet og vil ha store volumer for å få god bass i en høyttalerkasse. Sånn sett blir alt et kompromiss, for å lage det beste produktet.

C++ og Qt

En Webex-dingseboms er sin egen, lille datamaskin. Og som alle datamaskiner, trenger den et operativsystem - en utgave av Linux, for Cisco Norge sitt tilfelle, som også utvikles på Lysaker. Det gjør også driverne som trengs, og til og med videokodeker - visste du for eksempel at H.264 ble utvikla av daværende Tandberg?

Å gjøre "drop tester" er ikke bare noe Youtube-ere gjør med nye iPhoner-er. Også Webex-produktene testes nøye før de går til masseproduksjon. 📸: Cisco Norge
Å gjøre "drop tester" er ikke bare noe Youtube-ere gjør med nye iPhoner-er. Også Webex-produktene testes nøye før de går til masseproduksjon. 📸: Cisco Norge Vis mer

Det brukeren ser er maskinenes applikasjoner. Og dette er en av tingene Myrseth jobber med.

- Applikasjonsprogrammeringen foregår mye i C++, med Qt for GUI-biten, forteller han i kode24-timen.

- Så jeg skriver litt C++, og føler meg på tynn is hele tida. Men det er veldig morsomt, gliser han.

Både utviklerne som lager maskinvaren og programvaren må jobbe tett sammen. I starten kan en prototype være laget av papp, og ting som ikke fungerer i programvaren kan løses med at noen lodder om noe greier på hardware-labben.

- Så teamene våre er tverrfaglige, påpeker utviklerne.

Klappet og klart

Til slutt kan produktet gå til masseproduksjon, blant annet på Foxconn-fabrikker i Kina, hvor nordmennene ofte er med i starten for å sørge for at alt går riktig for seg.

- Dere tilbyr jo en form for luksus-videokonferanser. Er dere redde for at utstyret folk har tilgjengelig hjemme, som er langt rimeligere enn deres, snart blir så bra at det ikke er noen vits i å kjøpe Webex-produktene deres?

- Våre enheter blir jo også bedre og bedre for hvert år som går, smiler Klasson.

- Og vi er ganske alene om å tilby løsninger som lar deg gå inn på et møterom hvor alt er klappet og klart med det du trenger for en videokonferanse, fortsetter han.

- Vi måtte sette av ti minutter til å ordne ting før vi møtte dere her i dag på Zoom!