Bun 1.1 er her: Nå kan du endelig bruke Bun på Windows

Versjon 1.1 av Bun har fått en masse nytt – og spesielt Windows-brukere har mye å glede seg til.

Jarred Sumner presenterer Bun 1.1. 📸: Youtube / Bun
Jarred Sumner presenterer Bun 1.1. 📸: Youtube / Bun Vis mer

Denne uken kom versjon 1.1 av det Node.js-kompatible JavaScript-kjøremiljøet Bun – og spesielt for Windows-brukere er dette en temmelig stor oppdatering.

Mens versjon 1.0 som kom i september i fjor hadde bare eksperimentell Windows-støtte, skal versjon 1.1 ifølge Bun-teamet ha full støtte for Windows 10 og senere.

– Dette er en stor milepæl for oss, og vi gleder oss til å bringe Bun til en hel ny gruppe med utviklere.

I lanseringsbloggposten står det at Bun nå klarer 98 prosent av testene for Bun på macOS og Linux. Bun 1.1 kjører foreløpig kun på x64-versjoner av Windows, støtte for Windows ARM vil komme på sikt ifølge Bun-gründer Jarred Sumner.

18 ganger raskere

For de som ikke kjenner Bun fra før, så er Bun ikke bare et kjøremiljø som lar deg bruke JavaScript utenfor nettleseren. Det er også et alt-i-ett-verktøy for å kjøre, bygge, teste og debugge JavaScript og TypeScript.

Dermed erstatter Bun også bundlere som for eksempel Webpack eller Parcel, og testverktøy som Jest eller Vitest.

Bun er også en npm-kompatibel pakkehåndterer som ifølge Bun-teamets egne tester er mye raskere enn både npm, pnpm og yarn.

– Ved installasjon av en Vite React App, vil bun install kjøre 18 ganger raskere enn yarn og 30 ganger raskere enn npm på Windows, skriver Bun-teamet.

Tiden det tar å installere avhengigheter i en Vite React-app med ulike pakkehåndterere med --ignore-scripts på Windows. 📸: Bun
Tiden det tar å installere avhengigheter i en Vite React-app med ulike pakkehåndterere med --ignore-scripts på Windows. 📸: Bun Vis mer

Kryssplattform-shell

I Bun 1.1 er Bun nå blitt et kryssplattform-shell tilsvarende bash, men som også fungerer på Windows.

Et problem med ulike shell på ulike plattformer er at syntaksen kan være litt forskjellig. Har du for eksempel et skript som bruker Linux-kommandoen rm -rf så vil det fungere på macOS og Linux, men ikke i Windows.

Med Bun 1.1 kan du kjøre de samme skriptene på tvers av Windows, macOS eller Linux.

Kjøring av script med bun run skal også ha blitt mye raskere – 11 ganger raskere enn npm run ifølge Bun-teamet selv.

For å forbedre ytelsen ytterligere på Windows har Bun-teamet laget et nytt filformat: .bunx. Dette beskriver Bun-teamet som "en kryss-filsystem symlink" som kan starte skript eller kjørbare filer ved hjelp av Bun eller Node.js".

Du kan lese mer om alle oppdateringene her.

Eller se lanseringsvideoen med en oppsummering her: