Bransjen frykter at EUs nye AI-lover skremmer bort AI-gigantene

Loven kan gjøre det vanskelig for Europa å henge med i den teknologiske utviklingen, skriver toppsjefer i et åpent brev.

Siemens-sjef Roland Busch er en av signaturene som frykter at EUs AI-lov kan ødelegge for europeisk konkerranseevne. 📸: REUTERS/Edgar Su
Siemens-sjef Roland Busch er en av signaturene som frykter at EUs AI-lov kan ødelegge for europeisk konkerranseevne. 📸: REUTERS/Edgar Su Vis mer

"Noen av de største selskapene i Europa har tatt kollektive grep for å kritisere EUs nylig godkjente kunstig intelligens-forskrifter, og hevder at Artificial Intelligence Act er ineffektiv og kan påvirke konkurransen negativt", melder The Verge.

Nettavisen viser til et åpent brev sendt til EU-parlamentet, kommisjonen og medlemslandene fredag. Der gikk over 150 sjefer fra selskaper som Renault, Heineken, Airburs og Siemens, ut mot lovens potensiale til å "sette i fare Europas konkurranseevne og teknologiske suverenitet."

Også den norske Schibsted-sjefen Kristin Skogen Lund er en av signaturene bak brevet.

Er kritiske til lov

Signaturene frykter at loven gjør det vanskelig for Europa å henge med i den teknologiske utviklingen, og hevder at EUs AI-lov slik den ser ut nå er for ekstrem.

Ifølge The Verge handler en av de største bekymringene om den delen av loven som retter seg mot generativ AI, som faller under en type AI kalt "fundamentmodeller".

Dersom loven står slik den er nå, vil selskaper som lager fundamentmodeller - uavhengig av bruk - måtte registrere produktet i EU, gjennomgå risikovurderinger og oppfylle krav om åpenhet.

Dette innebærer å offentliggjøre opphavsbeskyttet data som brukes til å trene modellene, skriver nettavisen.

Frykter produsenter trekker seg

The Verge skriver at signaturene hevder at selskapene som utvikler fundamentmodeller vil være gjenstand for uforholdsmessige kostnader og ansvarisikoer.

Dette mener de kan få AI-leverandører til å trekke seg fra det europeiske markedet.