Apple må snu: – Gjorde det for å unngå å overholde DMA på iPad

Apples operativsystem for iPad må overholde strengere, nye regler som EU har innført for å tøyle verdens største teknologiselskaper.

Jon von Tetzchner i Vivaldi mener grunnen til at Apple hevder iOS og iPadOS er forskjellige, er for å slippe å måtte forholde seg til DMA på iPad. 📸: Kurt Lekanger
Jon von Tetzchner i Vivaldi mener grunnen til at Apple hevder iOS og iPadOS er forskjellige, er for å slippe å måtte forholde seg til DMA på iPad. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

EU-kommisjonen har pekt ut Apples iPadOS-system som en «kjernetjeneste» under den det nye regelverket Digital Markets Act (DMA). Regelverket pålegger selskaper å endre sine måter å drive forretning på for å oppmuntre til bedre konkurranse mellom nettplattformer.

Med det slutter operativsystemet for iPad seg til andre Apple-produkter som har vært underlagt DMA siden september: iOS-systemet for Iphone, App Store og Safari-nettleseren.

I henhold til DMA må teknologiselskaper som blir utpekt som «portvoktere» følge en liste med regler, inkludert å tillate at konkurrerende tjenester fungerer på deres produkter og å begrense hvordan data deles mellom produkter utgitt av samme selskap.

Apple er på listen over portvoktere. Det samme gjelder Google-eier Alphabet, Amazon, Tiktok-eier Bytedance, Meta og Microsoft.

Vivaldi-sjefen jubler

Administrerende direktør og gründer i nettleserselskapet Vivaldi, Jon von Tetzchner, er glad for EUs avklaring. Han mener den viser at EU i likhet med Vivaldi mener at iPad og iPhone er en del av det samme økosystemet, og at Apple er en "gatekeeper" som kontrollerer begge.

– De kjører begge det samme iOS-operativsystemet, selv om Apple hevder at iOS og iPad OS er forskjellige; er de grunnleggende det samme. Den eneste virkelige forskjellen er skjermstørrelsen. Nettleseren vår, Vivaldi, fungerer på begge uten noen forskjeller, sier Tetzchner.

Vivaldi-sjefen mener grunnen til at Apple hevder at iPadOS er forskjellig fra iOS er for å unngå å overholde DMA.

– Dette bremser ned muligheten for rettferdig konkurranse, men nå vil vi heldigvis se endring. I fremtiden håper vi dette betyr at vi vil se en Browser Choice Screen på iPad. Vi er glade for denne kjennelsen.