AI på full fart mot fusketoppen

Omfanget av AI-fusk i høyere utdanning øker raskt, viser en kartlegging fra Khrono.

Studentnemnda ved UiO er bekymret for at stadig flere studenter velge å støtte seg på AI framfor å legge ned ekstra innsats på lesesalen, som på illustrasjonsbildet. Nemnda sier at AI er i ferd med å bli den vanligste formen for fusk, og mener omfanget trolig vil øke i årene framover.  📸: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Studentnemnda ved UiO er bekymret for at stadig flere studenter velge å støtte seg på AI framfor å legge ned ekstra innsats på lesesalen, som på illustrasjonsbildet. Nemnda sier at AI er i ferd med å bli den vanligste formen for fusk, og mener omfanget trolig vil øke i årene framover. 📸: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Tidligere i år kunne Khrono avsløre hvordan 116 studenter hadde blitt tatt for AI-fusk gjennom 2024.

En ny gjennomgang fra Khrono viser også at denne formen for fusk er i ferd med å bli den vanligste måten ved flere institusjoner.

For mens det samla antallet fuskesaker går ned, går antallet fuskesaker med AI oppover med et dramatisk tempo.

AI tar innpå plagiat

Den vanligste formen for fusk er fortsatt plagiat, ifølge Khrono, som har hentet ut tall fra studentnemndene ved nær samtlige statlige universiteter og høgskoler. Antallet saker gikk ned fra 550 i 2023, til 385 i 2024.

Samtidig påpeker flere av studentnemndene at AI vokser fram som en av de vanligste formene for fusk i høyere utdanning.

Ved UiO omtaler nemnda den «betydelige bruken» av KI som en «urovekkende utvikling. De viser til at drøyt hver tredje fuskesak handla om AI i 2024, opp fra 10 prosent i 2023.

I årsrapporten skriver de at AI-fusk var nær å ta over som hovedformen for fusk i 2024. De venter også at omfanget vil øke, samtidig som det blir vanskeligere å avsløre bruken etterhvert som teknologien forbedres videre.

Mangler verktøy for å avdekke

Ved flere institusjoner skal nemndene ha behandlet sine første saker med AI-fusk i løpet av fjoråret.

Det er også grunnlag til å mistenke at det er mørketall, skriver nemnda ved NTNU.

De påpeker også at universitetet ikke bruker spesifikke verktøy for å fange opp AI-generert fusk, og at det derfor må fanges opp ved manuell gjennomgang av besvarelsene.