Advarer mot å fokusere på funksjoner, ikke verdi: «Forskjellen i effekt er enorm»

– Funksjonalitetsfabrikker optimaliserer for å levere funksjonalitet, mens produktteam optimaliserer for å skape verdi, skriver Kari Westby Romøren.

Kari Westby Romøren er teamleder i Bekk. 📸: Bekk
Kari Westby Romøren er teamleder i Bekk. 📸: Bekk Vis mer

Produktteam står sentralt i enhver vellykket digital transformasjon, og med god grunn:

Et ekte produktteam har ansvar for et helt produkt eller en betydningsfull del av det. De eier både problemet som skal løses og løsningen. De tar beslutninger basert på innsikt om brukerne og måler suksess i form av oppnådd effekt og verdi — ikke i antall leveranser.

Et team som fungerer som en funksjonalitetsfabrikk, også kalt feature teams, er noe helt annet. Deres jobb er å utvikle funksjonalitet som noen andre har bestemt at de skal lage. Suksess måles i antall leveranser og hvor fort de kommer ut i prod.

Så hvorfor vil vi ha produktteam og ikke funksjonalitetsfabrikker? Fordi funksjonalitetsfabrikker optimaliserer for å levere funksjonalitet, mens produktteam optimaliserer for å skape verdi. Forskjellen i effekt er enorm.

Men selv om forskjellen i effekt er stor, er overgangen til å jobbe med ekte produktteam en krevende øvelse. Derfor er det mange som tar en snarvei og tror de har gjort jobben: De omorganiserer, gir teamene nye navn, og tror de er i mål.

Her er fem sikre tegn på at produktteamene har endret navn uten å endre tankesett:

#1. Produktteamet bruker ikke metrikker

En viktig forskjell på en funksjonalitetsfabrikk og et produktteam er at produktteamet tar ansvar for hvilken effekt det de lager har. For å vite om det de lager har den rette effekten, må de ha satt opp noen metrikker som gir en indikasjon på om de oppnår effekten eller ikke.

Hvis teamet ikke har metrikker — eller mangler jevnlige møter med produktlederen sin der disse metrikkene følges opp, er det en indikasjon på at du har å gjøre med en funksjonalitetsfabrikk og ikke et produktteam.

(Les gjerne også dette utmerkede blogginnlegget fra kollega Lars Andreas om målinger i produktteam)

#2. Teamets backlog er fylt med ideer fra andre

Ta en kikk på backlogen til teamet. Er den fylt opp med ideer som kommer fra produktledere, prosjektledere eller andre som ikke sitter i teamet? Hvis teamet ikke selv er involvert i idégenerering og hypotesetesting, men heller får servert ferdig spesifiserte oppgaver, er det et sikkert tegn på at du har en funksjonalitetsfabrikk.

Ekte produktteam har en backlog som hovedsakelig består av hypoteser, problemer å løse eller effektmål de skal nå — ikke ferdig spesifiserte løsninger fra noen utenfor teamet.

De har autonomi til å velge hvordan de skal oppnå målene, ikke bare til å velge hvilken rekkefølge de skal implementere features i.

#3. Suksessen måles på leveranser innen tidsfrist

“Vi leverte 15 nye funksjoner dette kvartalet!”

Høres dette kjent ut? Hvis teamet eller teamets ledelse skryter av hvor mange funksjoner de har levert innen en gitt tidsfrist fremfor hvilken effekt disse funksjonene har hatt, er det et klassisk tegn på mentaliteten i en funksjonalitetsfabrikk.

Produktteam bryr seg først og fremst om hvilken effekt de skaper — om brukerne faktisk får løst problemene sine bedre, om konverteringen har økt, eller om kundetilfredsheten har blitt bedre.

#4. Teamet bestemmer ikke sitt eget veikart

Et ekte produktteam har betydelig innflytelse over sitt eget veikart. De kan omprioritere basert på det de lærer, og de kan fjerne funksjonalitet som ikke gir forventet effekt.

Hvis teamet derimot opererer med et låst veikart som er bestemt av noen utenfor teamet, og de forventes å følge dette til punkt og prikke, har du en funksjonalitetsfabrikk.

#5. Teamet snakker ikke med sluttbrukerne

Ekte produktteam er opptatt av å forstå brukernes behov og problemer. De bruker betydelig tid på å snakke med brukerne, observere hvordan produktet blir brukt og teste nye ideer med faktiske brukere.

Hvis teamet ditt sjelden eller aldri snakker direkte med sluttbrukerne — og i stedet stoler på at kravene som kommer inn fra andre er korrekte og fullstendige — er det et klart tegn på at de fungerer som en funksjonalitetsfabrikk.

I verste fall blir teamet et rent utviklingsteam som implementerer det andre tror er riktig, uten selv å ha innsikt i om det faktisk løser et reelt problem.

Kulturendringer er vanskelige

Navnebytter er enkle, kulturendringer er vanskelige. Å gå fra å være en funksjonalitetsfabrikk til å bli et ekte produktteam krever en fundamental endring i hele organisasjonens tankesett — fra ledelsen til utviklerne.

For å lykkes må organisasjonen omfavne en ny definisjon av suksess: Ikke hvor mange funksjoner som leveres, men hvilken verdi som skapes for brukerne. Dette krever at teamene får reell autonomi, tar eierskap til problemet, baserer beslutninger på brukerinnsikt og måler effekten av det de lager.

Først da har du produktteam.

PS — her er leselisten for deg som fikk såpass mange røde flagg at det er lurt å lese seg opp litt på produktorganisering: