– Behovet for frontend-spesialister er ikke lenger det samme som før. Det er kanskje litt trist, men det er også noe som begynner å bli klarere og klarere for meg, skrev fagsjef Kristofer Giltvedt Selbekk i Bekk i et langt innlegg på kode24 nylig.
Selbekk mener frontend-faget i dag er noe helt annet enn før, med blant annet moderne nettlesere, rammeverk og AI-hjelp. Som igjen gjør at rene frontend-utviklere er på vei ut som en rolle i norsk utviklerbransje.
– Du må lære deg nye ting, langt utenfor kjernekompetansen din, og du burde gjøre det kjapt, mener Selbekk.

Advarer mot mindre behov for frontend-ere: «Ta grep!»
Samtidig tilbyr flere studiesteder det som i alle fall framstår som rene frontend-studier, for eksempel:
- Frontend-utvikling over ett år på Kristiania
- Et toårig frontend-studie på Noroff
- «Frontend-utvikling med KI» for 15 studiepoeng på Oslo Nye Fagskole
- To år med frontend-utvikling på Gokstad Akademiet
Men det viser seg at heller ikke studiestedene ser spesielt lyst på framtida til rene frontend-utviklere.
Ønsker bred kompetanse
– Vi ser at arbeidsgivere i dag i større grad ønsker utviklere med bred kompetanse. Ikke bare frontend, men også backend, sky, utviklingsmetodikk og helhetlig forståelse av utviklingsprosjekter, sier Olav Slettahjell, rektor ved Oslo Nye Fagskole, til kode24.
Dosent Per Lauvås ved Høyskolen Kristiania mener arbeidsmarkedet er vanskeligere for alle.
– Vårt inntrykk er at arbeidsmarkedet er vanskeligere for nyutdannede nå enn det var inntil for et par år siden. Dette gjelder våre IT-studenter generelt, også inkludert frontend-utviklere, sier Lauvås til kode24.

Som del av noe større
Mens private studiesteder fortsatt tilbyr rene frontend-fag, inngår nesten uten unntak frontend som del av et større studieløp hos offentlige høyskoler og universiteter.
Men også Oslo Nye Fagskole og Kristiania er opptatt av at frontend-fagene deres som regel inngår i noe mer – eller bør gjøre det.
– Vi tilbyr frontend som et enkeltstående emne, for de som ønsker å styrke kompetansen sin innen webutvikling, forklarer Slettahjell hos Oslo Nye Fagskole.
– Det passer godt til for eksempel folk med erfaring fra drift, design eller backend, som ønsker en introduksjon til programmering og et innblikk i systemutvikling fra frontend-perspektiv. Emnet gir innsikt i moderne verktøy, arbeidsmetodikk og programmering, og kan være en døråpner til mer helhetlige utviklerroller.

– Et studium som gir deg god innsikt i frontend-verdenen skal også gjøre deg godt rustet til å lære videre om tilhørende relevante deler i en utviklingsprosess, stemmer Lauvås hos Kristiania i.
– Vi må få legge til at i vår frontend-utdanning «Bachelor i IT - Frontend- og mobilutvikling», jobber de med både backend, rammeverk og arkitektur – mer fullstack.
Studentene bruker AI
Selbekk mener i innlegget sitt at én av grunnene til mindre behov for rene frontend-utviklere, er at AI-tjenestene nå er spesielt gode på nettopp frontend. Dette virker det som at de private studiestedene også har tatt til seg.
«Studentene oppfordres til å bruke AI som et støttende verktøy for å forbedre læringen sin, ikke som en erstatning for deres egen kunnskap. Selv om vi for øyeblikket ikke tilbyr spesifikke forelesninger eller kurs om AI i frontend-utvikling, planlegger vi å integrere dette i læreplanen» skriver for eksempel Noroff.
«Uten grunnleggende fagforståelse blir du en passiv bruker.»
– Hvordan takler dere inntoget av AI-verktøy i dette faget? Lærer studentene å bruke dem?
– Ja, det er en naturlig utvikling av våre studier. Overordnet sett handler det om AI for læring, og AI som et verktøy i arbeidsprosesser, svarer Lauvås hos Kristiania.

Mener IT-studenter er klare for jobb: «Får praksis»
– Når det gjelder AI, oppmuntrer vi studentene til å bruke det som støtte i utviklingsarbeid, for eksempel til utforsking, feilsøking og effektivisering, sier også Slettahjell hos Oslo Nye Fagskole, som altså tilbyr et eget «Frontend-utvikling med KI»-løp, men påpeker:
– Samtidig mener vi at for å bruke AI effektivt som utvikler, må du faktisk kunne programmere. Du må forstå hva som er gode løsninger, forklare utfordringer presist, vurdere forslagene kritisk, og vite når AI tar feil. Uten grunnleggende fagforståelse blir du en passiv bruker, ikke en utvikler som drar nytte av AI som verktøy.
