39 prosent av nordmenn har blitt lurt av AI

Og journalister lar seg lure like ofte som andre folk.

Veldig mange nordmenn har sett innhold de trodde var ekte, men var generert av AI. Også journalister lar seg lure. Her fra verktøyet Midjourney, gjennom Discord. 📸: Reuters / NTB
Veldig mange nordmenn har sett innhold de trodde var ekte, men var generert av AI. Også journalister lar seg lure. Her fra verktøyet Midjourney, gjennom Discord. 📸: Reuters / NTB Vis mer

39 prosent av befolkningen har opplevd at opptak de trodde var menneskeskapt, viste seg å være laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI), ifølge undersøkelse.

Medieundersøkelsen 2024 er utført av Respons Analyse på oppdrag av Nordiske Mediedager og skal legges fram i sin helhet torsdag denne uken. 1039 personer deltok i spørreundersøkelsen.

30% opplevd flere ganger

De ble blant annet spurt om de har opplevd at et bilde, en video eller et lydklipp som de trodde var tatt av et menneske, senere viste seg å være laget ved hjelp av kunstig intelligens.

39 prosent svarer at de har opplevd dette én eller flere ganger. Andelen som har opplevd dette gjentatte ganger, er 30 prosent.

I undersøkelsen er også 817 norske journalister spurt om det samme. 39 prosent av journalistene svarte at de har blitt lurt én eller flere ganger. Andelen er enda høyere blant norske redaktører (42 prosent).