- Utrolig viktig å ta seg noen turer ut i løpet av arbeidsdagen

Ukas Koder Are Espelid Wold i TietoEVRY oppfordrer deg til å komme deg ut - både til frisk luft og brukerne dine.

Are Espelid Wold jobber som seniorutvikler i TietoEVRY, fra hjemmekontoret i Molde. 📸: Privat
Are Espelid Wold jobber som seniorutvikler i TietoEVRY, fra hjemmekontoret i Molde. 📸: Privat Vis mer

Hvordan begynte du med koding? 👶

Jeg begynte så smått med bat-filer i DOS som tenåring, men kom egentlig ikke ordentlig i gang med programmering før jeg begynte på Høgskolen i Molde.

Ble fort ganske trygg på at systemutvikling var riktig yrke for meg. Flyttet etter hvert til Østlandet, og studerte ferdig på UiO.

Jeg begynte som konsulent i Capgemini og arbeidet med pensjonsreformen i NAV. Å være med på et så stort prosjekt var en formativ opplevelse for en ung mann, og jeg lærte utrolig mye der og ble kjent med mange veldig dyktige folk.

Til sammen ble det fem år i Oslo før jeg flyttet hjem og begynte i Tieto i 2012.

Her er jeg på et team som utvikler et produkt vi eier og lever av - det var en interessant overgang fra å være innleid konsulent. Personlig liker jeg langsiktigheten, men kan godt skjønne at noen trives bedre med å jobbe på prosjektbasis.

Hva jobber du med akkurat nå? 🛠️

Vi lager blant annet verktøy for arbeidstidsplanlegging, og akkurat nå arbeider jeg mest med å integrere våre systemer med Altinn/NAV.

Det går mest i C#.

Are Espelid Wold har sittet på dette hjemmekontoret siden mars i fjor. 📸: Privat
Are Espelid Wold har sittet på dette hjemmekontoret siden mars i fjor. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Siden mars i fjor har det meste foregått på Teams for min del, med enkelte avbrekk der det har vært noen dager i uka på kontoret.

Jeg er glad Teams ble utbredt i vår organisasjon i starten av pandemien - tross litt ustabilitet er det en stor forbedring sammenlignet med Skype for Business, som var standardverktøyet for møter, telefon og chat tidligere.

«Gode verktøy for gruppechat og utklippstavle er viktig.»

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 📚

Vi integrerer fraværsregistrering i vårt system med NAVs opplegg for digital sykmelding, og jeg ser frem til å sette meg enda mer inn i hvordan dette fungerer i praksis og hvordan vi kan lage best mulig systemstøtte for det.

Dette er et domene med veldig mange variasjoner, og jobben våre sluttbrukere (typisk avdelingsledere i dette tilfellet) gjør er utrolig viktig for å hjelpe ansatte som har vært sykmeldt eller er delvis sykmeldt tilbake i arbeid.

Programvaren vår må fungere godt for at lederne skal ha et godt utgangspunkt for å gjøre sin jobb.

Are Espelid Wold oppfordrer alle til å komme seg ut i løpet av arbeidsdagen. 📸: Privat
Are Espelid Wold oppfordrer alle til å komme seg ut i løpet av arbeidsdagen. 📸: Privat Vis mer

Hvilke konkrete verktøy klarer du deg ikke uten? 😻

Jeg regner meg for å være rimelig altetende når det kommer til verktøy, men gode verktøy for gruppechat (Teams er okei, og blir bedre) og utklippstavle (Ditto) er viktig.

Også synes jeg C# er veldig komfortabelt å programmere i.

Vi bruker Jira til oppgavehåndtering, og har mye frihet til å forme verktøyet til våre prosesser - jeg synes det er ganske ålreit.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Backlog-bearbeiding, det kan være tung materie:

Mange ganske gode ideer, som ikke helt har nådd opp til å bli implementert, som man må sette seg litt inn i for å finne ut om de skal sendes til de evige jaktmarker eller faktisk få pryde produktet.

Are Espelid Wold har gode muligheter for fine vinterturer der han bor i Molde. 📸: Privat
Are Espelid Wold har gode muligheter for fine vinterturer der han bor i Molde. 📸: Privat Vis mer

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙋

Vi er nok flinke med mye forskjellig, men fra egen erfaring er det kontakt med sluttbrukere jeg synes det har vært for lite av:

Å sitte sammen med dem og se hvordan de jobber, selv se hva som fungerer bra og ikke så bra, høre diskusjonene de har seg imellom og så videre. Dessverre har det ikke akkurat blitt enklere å få besøke dem nå i pandemi-tida.

Og så vil jeg føye til, nå som mange av oss sitter på hjemmekontor, at det er utrolig viktig å ta seg noen turer ut i løpet av arbeidsdagen. Jeg har ikke vært flink nok til det sjøl, men har skjerpet meg i det siste. Bare to-tre spaserturer på fem-ti minutter gjør en stor forskjell.

Hva liker du å gjøre når du ikke jobber? 🕹️

Jogging og dataspill er fin avkobling.

Jeg har to unger i barneskolealder, så mye av overskuddet absorberes der.